OVE SIMPTOME NIKAKO NEMOJTE IGNORISATI: Signaliziraju kad je vreme za VODU, ovako izgleda kad je telo DEHIDRIRANO
ilustracija, Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

mnogi ne znaju

OVE SIMPTOME NIKAKO NEMOJTE IGNORISATI: Signaliziraju kad je vreme za VODU, ovako izgleda kad je telo DEHIDRIRANO

Kako objašnjavaju stručnjaci, telo je pogođeno čak i kada izgubimo malu količinu tečnosti

Objavljeno:

Do dehidracije dolazi kada naše telo izgubi više tečnosti nego što je dobije, a kada je normalan sadržaj vode u našem telu smanjen, dolazi do poremećaja ravnoteže minerala (soli i šećera) što znatno utiče na njegovo funkcionisanje. Kako donosi Svetska zdravstvena organizacija, voda čini više od dve trećine zdravog ljudskog tela, a najviše pomaže očuvanju zdrave probave, izbacuje toksine iz organizma i održava našu kožu zdravom.

Kako objašnjavaju stručnjaci, telo je pogođeno čak i kada izgubimo malu količinu tečnosti. Dehidracija je obično uzrokovana nedostatkom tečnosti u organizmu, a klima, fizička aktivnost kojom se bavimo (naročito po vrućinama) i naša ishrana mogu da pridonesu dehidraciji. To može da se desi i tokom određenih bolesti, kao što su povraćanje, dijareja ili znojenje zbog povišene temperature.

Ipak, mnogi ljudi često ne znaju da prepoznaju prve simptome dehidracije, što može da dovede do ozbiljnih problema sa zdravljem. Kako naglašavaju lekari, neki od ranih znakova upozorenja na dehidraciju uključuju:

osećaj žeđi i vrtoglavice

suva usta

umor

tamni urin intenzivnog mirisa

smanjenu potrebu za mokrenjem

Podsetimo, pravilo koje se provlači već godinama jeste da je preporučena doza od osam čaša vode dnevno potrebna za normalno funkcionisanje organizma, kao i da se, ukoliko osetimo žeđ u jednom trenutku, smatra da smo na korak od dehidracije. Ipak, to nije prava istina. Stručnjaci navode da nam ne treba ništa više tečnosti od one količine koju nam telo signalizira kada smo žedni.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.