Bio je čovek slon, a onda je otišao na transplantaciju lica! (FOTO)

Vrhunska plastična hirurgija

Bio je čovek slon, a onda je otišao na transplantaciju lica! (FOTO)

Prilikom operacije, koja je trajala više od 26 sati, 41-godišnji vatrogasac Patrik Hardison iz Tenesija dobio je lice 26-godišnjeg Dejvida Radiboa, mehaničara za bicikle iz Bruklina
Objavljeno: 09:14h

U Medicinskom centru “Langoun” Univerziteta u Njujorku obavljena je do sada “najobimnija” transplantacija lica. Plastični hirurg Eduardo Rodrigez presadio je bivšem vatrogascu lice mladića koji je posle nesreće na biciklu doživeo moždanu smrt.

Prilikom operacije, koja je obavljena u avgustu i trajala više od 26 sati, 41-godišnji vatrogasac Patrik Hardison iz Tenesija dobio je lice 26-godišnjeg Dejvida Radiboa, mehaničara za bicikle iz Bruklina. Hardison je teško povređen petog septembra 2001. u akciji gašenja požara u Senatobiji (Misisipi). U prvoj operaciji mu je presađeno tkivo sa butina da bi imao kakvo-takvo lice, ali je u godinama koje su usledile operisan još 71 put (oko sedam operacija godišnje) i postao je zavisan od analgetika, a porodični život mu je bio uništen.
Deca su vrištala i plakala kada bi me videla”, seća se Hardison vremena pre transplantacije. “Ima stvari koje su gore od smrti.”
Operacije presađivanja nisu česte, ali je u proteklih deset godina ipak obavljeno nekoliko njih širom sveta. Prva osoba kojoj je urađena delimična transplantacija lica (2005. godine) bila je Izabel Dinoar, 38-godišnja Francuskinja koju je ugrizao pas. Prvo takva operacija u SAD obavljena je decembra 2008, kada je presađeno lice 46-godišnjoj Koni Kalb iz Klivlenda, u koju je četiri godine ranije suprug pucao iz vatrenog oružja. (Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.