OVO SU ZNACI DA VAM JE OŠTEĆENA ZGLOBNA HRSKAVICA: U pitanju je jasan SIGNAL, ne ignorišite ga
Zglobna hrskavica, Foto: Profimedia

VAŽNO

OVO SU ZNACI DA VAM JE OŠTEĆENA ZGLOBNA HRSKAVICA: U pitanju je jasan SIGNAL, ne ignorišite ga

Hrskavica je vezivno tkivo koje se nalazi u mnogim delovima tela i iako je reč o tvrdom i fleksibilanom materijalu, relativno ju je lako oštetiti

Objavljeno:

Oštećenje zglobne hrskavice lako se dešava iako je reč o dosta tvrdom ali elastičnom tkivu, koje deluje kao jastuk između kostiju zglobova. Ljudi sa oštećenjem hrskavice obično doživljavaju bol u zglobovima, ukočenost i upalu (otok). Hrskavica je čvrsto, ali fleksibilno tkivo, koje pomaže u održavanju zglobova u dobrom radnom stanju, a zglob je područje gde se krajevi dve ili više kostiju spajaju. Na primer, koleno je zglob u kojem se spajaju potkolenica (golenica), butna kost (femur) i čašica kolena (patela).

Kosti
foto: Profimedia

Sinovijalni zglob omogućava dosta pokreta

Najčešći tip zgloba poznat je pod imenom sinovijalni zglob, koji omogućava mnogo pokreta. Sinovijalni zglobovi su koleno, lakat, kuk i skočni zglob. Kosti, koje se sastaju na sinovijalnim zglobovima prekrivene su tankim slojem hrskavice – zglobne hrskavice. Ona formira glatku, izdržljivu oblogu na kraju svake kosti u zglobu. Tečnost iz sinovijalnih zglobova podmazuje hrskavicu, omogućavajući suprotnim kostima da klize jedna preko druge, na primer, kada se koleno ili lakat savijaju — glatko i sa malim trenjem.

Zglobna hrskavica je jedna od dve vrste hrskavice koje se nalaze u zglobovima. Druga je poznata kao hrskavica meniskusa, koja takođe može da se nađe u kolenima i koja deluje tako da raspoređuje opterećenje između površina zglobne hrskavice.

Kako nastaje oštećenje zglobne hrskavice?

Iako je zglobna hrskavica jaka i sposobna da podnese teška opterećenja i izdrži decenije upotrebe, može da se oštetiti povredom ili prekomernom upotrebom. Povrede zglobne hrskavice mogu biti posledica brojnih uzroka:

Snažni udari u zglob, česti kod sportskih povreda ili pada

Ponavljajući manji udari na zglob

Uvrtanje zgloba dok nosi težinu, na primer, uvrtanje kolena dok je stopalo postavljeno

Progresivno habanje, obično tokom nekoliko decenija upotrebe

Loše poravnanje zglobova zbog urođene abnormalnosti ili prethodne povrede.

Oštećenje zglobne hrskavice najčešće se javlja u kolenu, ali može da zahvati i kuk, skočni zglob, rame i skočni zglob. U mnogim slučajevima, oštećenje je ograničeno na tanak sloj zglobne hrskavice na kraju kosti, i reč je o hondralnoj povredi ili hondralnom defektu. Povrede hondre obično ne zarastaju same od sebe, delimično zato što zglobna hrskavica nema snabdevanje krvlju, što podstiče zarastanje.

Oštećenje zglobne hrskavice može da izazove niz simptoma:

Bol i/ili otok u zglobu

Osećaj „hvatanja ili kočenja“ pri savijanju ili pomeranju zgloba

Zvuk pucketanja, škrgutanja ili pucanja i osećej koji se javlja prilikom savijanja ili pomeranja zgloba

„Zaključavanje“ zgloba (nemogućnost potpunog proširenja ili savijanja zgloba)

Osećaj da zglob može da popusti ili je nestabilan

Ukočenost

Smanjen opseg pokreta.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.