KAD SE IZUJETE, NOGE VAM SMRDE NA POKVARENI SIR: Čuveni doktor otkrio šta to zaista znači i kako rešiti problem
Smrdljiva stopala, Foto: Profimedia

KAKAV HIT

KAD SE IZUJETE, NOGE VAM SMRDE NA POKVARENI SIR: Čuveni doktor otkrio šta to zaista znači i kako rešiti problem

Postoji vrsta bakterije koju zovemo 'bacillus subtilis'

Objavljeno:

Niko ne voli da oseti neprijatan miris stopala kada izuje cipele, pogotovo u gostima. Bakterije i prljavština su među glavnim krivcima za nesnosan miris, ali i vrsta obuće, znojenje, kao i materijal čarapa. Najjači borac u tome jeste upravo adekvatna higijena.

Međutim, najpoznatiji doktor na društvenim mrežama, dr Karan Raj zalaže se za potpuno suprotno mišljenje. Tačnije, on tvrdi da "smrdljiva stopala imaju svoju svrhu i dugoročno bi mogla pomoći našem telu".

"Morate da shvatite da je vaše telo prožeto raznim oblicima života, da vaša koža sadrži hiljade sitnih organizama, a mnogi od njih hrane se onime što izlazi iz vašeg tela", objasnio je dr. Karan Raj i nastavlja:

"Postoji vrsta bakterije koju zovemo 'bacillus subtilis'. Ona jede leucin, uobičajenu aminokiselinu koja se nalazi u znoju iz stopala. Kad ova bakterija pojede leucin, iz sebe izbacuje izoflavičnu kiselinu zaslužnu za neugodan, sirast miris stopala", pojasnio je.

I koliko god sad to zvučalo gadljivo, dr. Raj tvrdi da je to dobro za nas, jer 'bakterije pomažu našem telu tako što smanjuju rizik od pojave gadnih gljivica na stopalima.

"Naše telo na sebi zadržava ove bakterije, jer one proizvode hemikalije i antibiotike koji sprečavaju pojavu gljivica na stopalima", rekao je u videu koji je objavio na TikToku.

Uprkos doktorovim rečima, ne treba da zaboravimo na redovno održavanje higijene, savetuje se da nosimo čarape koje dobro upijaju znoj, kao što su pamučne i da biramo udobnu i kvalitetnu obuću za naša stopala koju bi trebalo s vremena na vreme da menjamo.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.