OVO SU SIMPTOMI NEDOSTATKA MAGNEZIJUMA, LEKARI UPOZORILI: Mnogi ih ne primete, evo šta mogu da urade organizmu
Žena pije magnezijum, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

OVO SU SIMPTOMI NEDOSTATKA MAGNEZIJUMA, LEKARI UPOZORILI: Mnogi ih ne primete, evo šta mogu da urade organizmu

Evo nekoliko ranih simptoma da vaše telo pati od nedostatka magnezijuma

Objavljeno:

Po zastupljenosti minerala u organizmu nalazi se na četvrtom mestu. Prosečno ljudsko tijelo obično sadrži oko 30-60 grama magnezijuma u ​​kostima, zubima, srcu, mozgu, pa čak i krvi. Svakoj ćeliji u vašem telu potreban je ovaj mineral da bi pravilno funkcionisala – magnezijum je uključen u preko 300 metaboličkih procesa.

Ovaj mineral učestvuje u metabolizmu proteina, masti, ugljenih hidrata, nukleinskih kiselina, aktivaciji vitamina B i D, proizvodnji energije, regulaciji funkcija ćelijske membrane, aktivator mnogih enzima, doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji, važan je za zdravlje mišića, održavanje vaskularnog tonusa, krvnog pritiska i normalnog otkucaja srca, ublažavanje umora i iscrpljenosti, metabolizam glukoze i insulina.

Mnogi ljudi u savremenom i stresnom životu suočavaju se sa nedostatkom magnezijuma, što može negativno da utiče na zdravlje.

Evo nekoliko ranih simptoma da vaše telo pati od nedostatka magnezijuma: tikovi, gusta krv, grčevi u nogama, migrene, anksioznost, loše raspoloženje, kardiovaskularne bolesti, skokovi šećera u krvi, hronični umor, osteoporoza, nesanica, problemi sa koncentracijom.

Nedostatak magnezijuma u ​​telu može biti povezan sa hroničnim bolestima kao što su dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom - i mnogim drugim. Kada vašem telu nedostaje magnezijuma, ono počinje da proizvodi više insulina – što zauzvrat omogućava dodatnoj glukozi da prodre u vaše ćelije i može dovesti do upalnih stanja u telu.

Da biste sprečili nedostatak magnezijuma, što pre uključite hranu bogatu ovim mineralom u ishranu. Magnezijum se nalazi u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (spanać i kelj), kao i riba, avokado, tamna čokolada, peciva od celog zrna, mahunarke, orasi i razne semenke.

Ako imate nedostatak magnezijuma koji se može utvrditi analizom krvi, vaš lekar može takođe preporučiti uzimanje suplemenata. Važno je ne uzimati suplemete bez saveta i recepta lekara.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.