STRUČNJACI OTKRILI KOJI ORGANI SU UGROŽENI LETNJIM RAČUNANJEM VREMENA: Ovo niko nije znao
Sat, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

STRUČNJACI OTKRILI KOJI ORGANI SU UGROŽENI LETNJIM RAČUNANJEM VREMENA: Ovo niko nije znao

Iako nekima zvuči suludo, ali letnje računanje vremena ima negativan uticaj na neke organe. Evo šta savetuje struka:

Objavljeno:

Letnje računanje vremena za ovu godinu počelo je 26. marta, odnosno u toku noći između subote 25. i nedelje 26. marta sat je pomeren sa 2 sata ujutro na 3. Iako smo spavali kraće, dan postaje duži.

Harmonizovan ritam Promena vremena može "izbaciti" naše telesne satove iz sinhronizacije. Pomeranje sata utiče na cirkadijalne ritmove tela – fizičke, mentalne i promene ponašanja. Vaša tela očekuju da se određene stvari dogode u određeno doba dana (poput spavanja, buđenja i jedenja) na osnovu sunčevih signala i činjenice da ove stvari radite iznova i iznova u isto vreme svakog dana.

Kada promenite tu rutinu, čak i na sat vremena, vaši cirkadijalni ritmovi su blago poništeni. Konkretno, cirkadijalni ritmovi postaju malo neusklađeni sa vremenom, što može da odbaci vreme nekoliko dnevnih procesa koji se dešavaju u telu (kao što su san, varenje i kardiovaskularno funkcionisanje).

Dr Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je uticaj pomeranja sata na rad srca.

Infarkt miokarda

"Podaci nisu preuveličani, studije su to dokazale u razvijenim zemljama poput SAD, gde postoji veći broj vremenskih zona, pa je tako hronobiologija oblast koja se više istražuje. Zatim skandinavske zemlje, koje imaju specifičan odnos između perioda dnevne svetlosti i njenog odsustva.

Studije iz tih zemalja pokazuju da na nivou populacije, kada gledamo širu sliku, a ne pojedinca, na dan promene sata i nakon prelaska na letnje računanje vremena, postoji značajno veća incidencija infarkta miokarda i atrijalne fibrilacija", objasnio je doktor.

Inteligencija, Razmišljanje, Mišljenje, Pamet
foto: Profimedia

Gubitak koncentracije

Pomeranje sata, dodaje, dovodi i do pada koncentracije, do povećanog broja saobraćajnih nezgoda, jer nam je zbog ovog ukradenog sata smanjen kvalitet sna.

"Prelaskom na letnje računanje vremena noću smo izloženi jednom dodatnom satu svetlosti, dodatno odlažemo proizvodnju melatonina, glavnog hormona koji telo proizvodi noću, on se ne luči tokom dana. A melatonin je zaslužan za kvalitet sna", rekao je Hrnčić.

A ovde pogledajte natalnu kartu Vladimira Putina:

02:59

PUTIN IMA JAKO 12. POLJE, ZELENSKOM SE NE PIŠE DOBRO: Astrolog otkrio šta horoskop kaže za zaraćene strane! SEDMI MART JE BITAN

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.