NE IGNORIŠITE BOL U STOMAKU JER MOŽE DA BUDE OPAKA BOLEST: Prepoznajte simptome pre nego što bude PREKASNO
Bol u stomaku, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

NE IGNORIŠITE

NE IGNORIŠITE BOL U STOMAKU JER MOŽE DA BUDE OPAKA BOLEST: Prepoznajte simptome pre nego što bude PREKASNO

Ako osećate gorući bol u stomaku, ne ignorišite ga, jer verovatno imate čir na želucu. Saznajte njegove konkretne simptome i metode lečenja.

Objavljeno:

Ukoliko osećate bol u želucu, obično gorući bol, između pupka i grudne kosti vreme je da posetitie lekara, jer verovatno imate čir na želucu. Poznat i kao peptički čir, predstavlja ranicu koja se formira u sluznici vašeg želuca ili u prvom delu tankog creva.

Ova pojava je najčešće uzrokovana ili bakterijskom infekcijom ili uuimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID).

Kakav je bol kada imate čir na želucu? Obično je tup ili pekući bol. Lokacija bola u čiru je obično između pupka i grudne kosti. Bol može doći i nestati i može se osećati bolje neko vreme ako uzmete antacid. Možda ćete prvo primetiti bol između obroka ili tokom noći kada pokušavate da zaspite.

Bol izazvan čirom na želucu može trajati samo nekoliko minuta ili može trajati satima. Može doći i otići danima ili nedeljama. Bol može izazvati ili pogoršati:

začinjenu ili kiselu hranu stresa alkohol pušenje

Da li čir ima druge simptome? Pored lokalizovanog bola, čir na želucu može izazvati niz drugih simptoma. Oni mogu biti blagi kada čir počne i mogu se pogoršati tokom vremena. Ovi simptomi mogu uključivati:

osećaj sitosti ubrzo nakon što počnete da jedete osećaj neprijatne sitosti nakon obroka mučnina povraćanje abdomena nadimanje često podrigivanje refluks kiseline (GERB) česta dijareja (ako je uzrokovana bakterijskom infekcijom H. pilori)

Čir
foto: Novi.ba

Kada se obratiti lekaru? Dobra je ideja da posetite svog lekara ako imate bilo kakve simptome čira. Posebno je važno potražiti medicinsku pomoć ako primetite da se vaši simptomi pogoršavaju. Bez odgovarajućeg lečenja, čir na želucu može napredovati i dovesti do komplikacija kao što su unutrašnje krvarenje i gastrointestinalna perforacija.

Potražite medicinsku pomoć što je pre moguće ako imate:

krv u stolici (može izgledati crno, kestenjasto ili crveno) krv u povraćanju (može izgledati crveno ili kao talog od kafe) iznenadni ili jaki bol u stomaku koji ne popušta ili nestaje simptomi šoka Šta možete učiniti da ublažite bol od čira? Iako postoji nekoliko kućnih lekova za čireve, dobra je ideja da se obratite svom lekaru ako imate simptome čira.

Dok čekate da vidite svog doktora, postoje neke mere za samopomoć koje možete koristiti da biste ublažili bol ili sprečili da se pogorša. Ovo uključuje:

Antacidi: Antacidi, posebno oni koji sadrže alginat, pomažu u neutralizaciji kiseline i oblažu želudac kako bi ublažili bol. Ovi lekovi se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u vašoj lokalnoj apoteci. Možete ih uzimati kada imate bol ili kada očekujete da ćete osetiti bol, na primer posle obroka ili dok spavate. Lekovi protiv bolova bez recepta (OTC): Upotreba OTC lekova protiv bolova može biti nezgodna. Najbolje je da ne koristite ibuprofen, aspirin ili druge NSAIL, jer ovi lekovi mogu izazvati čireve ili ih pogoršati. Acetaminophen može pomoći, ali pitajte svog lekara pre nego što uzmete bilo koji lek protiv bolova. Izbegavanje začinjene ili kisele hrane: Neke vrste hrane kao što su začinjena hrana, kafa, čokolada, alkohol i kisela hrana (citrusno voće, paradajz) mogu izazvati bol u čiru ili ga pogoršati. Pokušajte da izbegavate ili ograničite ovu hranu.

Koji tretmani mogu pomoći zarastanju čira? Lečenje čira na želucu zavisi od osnovnog uzroka. Vaš lekar će obaviti fizički pregled i pitati vas o vašoj zdravstvenoj istoriji. Vaš lekar može takođe naručiti testove kako bi pomogao u dijagnostici čira. Kada se dijagnostikuje čir na želucu, vaš lekar će raditi sa vama na izradi plana lečenja.

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.