KARDIOLOZI POTVRDILI DA OVA NAMRINICA RUŠI HOLESTEROL: A tek da vidite šta radi SRCU
Orašasti plodovi, Foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

pažnja

KARDIOLOZI POTVRDILI DA OVA NAMRINICA RUŠI HOLESTEROL: A tek da vidite šta radi SRCU

Loš holesterol može izazvati probleme sa srcem i moždani udar

Objavljeno:

Povišen holesterol je posebno opasan po zdravlje jer ne daje specifične simptome i otkriva se samo testom krvi. Nije retkost da vredosti budu dugo povišene pre nego što stigne i zvanična potvrda od lekara, a nagomilavanje lošeg LDL holesterola može izazvati ozbljne kardiovaskularne probleme.

Povišen holesterol se, srećom, može korigovati ishranom, a naučnici sa Harvarda posebno preporučuju jednu namirnicu za snižavanje holesterola.

holesterol
foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

- Jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola - tvrde stručnjaci s ovog prestižnog univerziteta.

Hrana o kojoj je reč je soja, a Britanska zdravstvena organitacija je označava kao "savršenu“ hranu za zdravo srce.

Dokazano je da nivo lošeg holesterola kod žena raste nakon menopauze. Izoflavoni (biljni sastojci u soji koji deluju poput oslabljenog hormona) imitiraju ulogu estrogena, pa lekari preporučuju soju ženama koje prolaze kroz ovo životno doba.

Soja je odlična zamena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi).

Soja nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu uvrstitite:sojino zrno, cerealije sa sojom, mleko i jogurt od soje, tofu sir...

holesterol
foto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživači iz bolnice Klinik de Barselona ispitivali su 628 odraslih ljudi, kada je polovina njih sprovela dijetu koja je uključivala konzumiranje oraha svaki dan.

Nakon dve godine istraživanja, naučni tim je otkrio da su oni koji jedu orahe uspeli da smanje nivo takozvanog lipoproteina niske gustine (LDL).

Visok nivo LDL – a koji se naziva i lošim holesterolom, povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Učesnici studije koji su svakodnevno jeli orahe primetili su smanjenje i ukupnog broja LDL čestica u krvi, a posebno broja malih LDL čestica.

Prema Američkom udruženju za srce, orasi su bogati omega – 3 masnim kiselinama, odnosno zdravom masnoćom za srce koja se nalazi u masnoj ribi.

– Prethodne studije su pokazale da su orašasti plodovi uopšte, a posebno orasi, povezano sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara – rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Klinik de Barselona u Španiji.

U svom istraživanju, doktor Ros i kolege analizirali su podatke o 628 zdravih odraslih osoba, od 63 do 79 godina. Učesnici su podeljeni u dve grupe, od kojih je prva dodala šolju oraha u svakodnevnu ishranu, dok druga grupa uopšte nije jela orahe.

1 / 5 Foto: Profimedia

Nakon dve godine, tim je testirao nivo holesterola svakog od učesnika, zajedno sa analizom koncentracija i veličina njihovih lipoproteina, kako bi potražio karakteristike za koje je poznato da su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su otkrili da su učesnici u grupi koja jede orahe na kraju perioda ispitivanja imali niži nivo LDL holesterola – u proseku za 4,3 mg/dL.

Istovremeno, njihov ukupni holesterol smanjen je u proseku za 8,5 mg/dL.

Utvrđeno je da je uobičajeno konzumiranje oraha povezano sa 4,3 odsto smanjenjem ukupnog broja čestica LDL – a i malih čestica LDL – a za 6,1 odsto – za obe promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.