OVAJ SIMPTOM POVIŠENOG HOLESTEROLA JE UBEDLJIVO NAJOPASNIJI: Tvrdi se da od njega može da STANE SRCE
Ilustracija, Foto: AP

vaŽno

OVAJ SIMPTOM POVIŠENOG HOLESTEROLA JE UBEDLJIVO NAJOPASNIJI: Tvrdi se da od njega može da STANE SRCE

Znaci povišenog nivoa holesterola u početnoj fazi se ne osećaju. Mogu se otkriti samo putem krvi, odnosno ciljanom analizom

Objavljeno: 15:12h

Povišen holesterol može biti opasan i za srce i krvne sudove, a stručnjaci su upozorili na jedan posebno zabrinjavajući simptom. Ovaj znak direktno ukazuje na to da povišeni nivoi masti u krvi izazivaju oštećenje srca.

Poznato je da višak lošeg holesterola dovodi do vaskularnih deformiteta. Promene u cirkulaciji krvi remete rad svih organa i posredno dovode naše živote u opasnost. Povećava se rizik od razvoja ateroskleroze ili drugih ozbiljnih bolesti, sve do srčanog udara, koji se često završava fatalno. Ali postoji jedan jasan simptom koji pomaže da se na vreme utvrdi rizik od srčanog zastoja zbog visokog holesterola.

Aterosklerotski plakovi (depoziti) mogu zahvatiti bilo koje krvne sudove, ali najčešće se mast taloži u velikim arterijama: karotidama, aorti, velikim sudovima donjih ekstremiteta. Znaci povišenog nivoa holesterola u početnoj fazi se ne osećaju. Mogu se otkriti samo putem krvi, odnosno ciljanom analizom.

Zabrinjavajući simptom

Bol u grudima, Bolovi
foto: Profimedia

Simptom koji ukazuje na to da je vaš nivo holesterola toliko visok da može izazvati srčani zastoj je bol u grudima. To se dešava kada se masnoća nakuplja u zidovima arterija i usporava protok krvi, što dovodi do komplikacija.Konkretno, ako je bol koncentrisan u levoj strani grudnog koša ili desno u centru, širi se na levu ruku ili vrat. a povećava se pri fizičkom naporu, stručnjaci upozoravaju da je to stanje opasno po život. U ovom slučaju, odmah treba da se obratite lekaru.

Ovo stanje karakteriše i skok krvnog pritiska (140 do 90 mm Hg i više). Kada su zidovi arterija značajno oštećeni, srce počinje da radi pod većim opterećenjem. Zbog toga postoji visok rizik od angine pektoris ili napada gušenja. Komplikacije oba ova stanja su srčani udar i zastoj.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.