OVO MORATE ZNATI O PIHTIJAMA PRE NEGO ŠTO IH POJEDETE: Evo šta rade SA ZDRAVLJEM
Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

obratite pažnju

OVO MORATE ZNATI O PIHTIJAMA PRE NEGO ŠTO IH POJEDETE: Evo šta rade SA ZDRAVLJEM

"I pihtije dolaze sa godinama"

Objavljeno: 09:39h

Srbi uglavnom obožavaju pihtije. Najčešće se spremaju na slavama.

Evo da li su, i koliko, one zdrave za organizam.

Pihtije
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Pihtije su veoma zdrav specijalitet koji sanira čak 8 zdravstvenih problema i stoga treba što više da ih jedete tokom zime, piše Kurir Stil.

Ljudi ili vole pihtije ili ih ne vole uopšte. Srbi imaju jedan izraz koji glasi ovako: "I pihtije dolaze s godinama" Aludirajući da se ovaj specijalitet zavoli tek u kasnom životnom dobu.

Ipak, istina je da su pihtije jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta, a zašto je to tako čitajte u nastavku teksta.

Pihtije
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Želatin je belančevinasti proizvod, bezbojna ili žućkasta supstanca bez mirisa i ukusa koja se dobija kuvanjem kože, kostiju ili vezivnog tkiva goveda, svinja ili konja, koje je na našim prostorima vezano za spremanje pihtija.

Želatin je hidrolizovni oblik kolagena koji se dobija parcijalnom hidrolizom kolagena izdvojenih iz kože, kostiju ili hrskavice vezivnog tkiva. Zagrejan želatin se topi, a kad se ohladi opet je čvrst, a pomešan sa vodom formira polugel. Ako se potopi u vodu, deo supstance se rastvara. Postojan je u veoma malom temperaturnom opsegu.

Pihtije
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Glavni je sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja. Dobijen je hidrolizom od kolagena, protein koji daje snagu i potporu tkivima i organima. Za skuplja korišćenja kao što su fotografska i farmaceutska, koristi se želatin koji se dobija iz goveđih kostiju. Danas se pored svinjskog i goveđeg koristi i riblji želatin, piše Ordinacija.tv

Goveđi želatin sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i protein. Smatra se da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože, kose i noktiju, pomaže kod bolova u zglobovima, zateže kožu, dobar je za probavni i imuni sistem, a pretpostavlja se i da smanjuje pojavu celulita. Trećinu svih aminokiselina u želatinu čini glicin koji je poznat po antiupalnim dejstvima pa je dobar kod zarastanja ranam regeneracije kože, a povoljno utiče i na kvalitet sna.

(Espreso/Stil/Ordinacija.tv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.