ZADEBLJANJE PRSTIJU MOŽE BITI ALARM ZA OPASNU BOLJKU: Ako primetite OVO, odmah idite kod lekara
Prsti, Foto: Printscreen/TikTok/ dr.karanr

UPOZORENJE

ZADEBLJANJE PRSTIJU MOŽE BITI ALARM ZA OPASNU BOLJKU: Ako primetite OVO, odmah idite kod lekara

Zadebljanje vrhova prstiju prvi je opisao Hipokrat, pa se ovo stanje naziva i Hipokratov nokat i posledica je prekomernog rasta vezivnog tkiva i skupljanja tečnosti u delu prstiju oko nokatne ploče na rukama ili nogama

Objavljeno:

Zadebljanje vrhova prstiju smatra se uglavnom jednim od simptoma artritisa. Zadebljanje, natečenost na prstima i ispod nokatne ploče, ipak, može da bude i znak bolesti pluća. Skoro 90 odsto pacijenata sa zadebljanjem vrhova prstiju i nokatne ploče ima opaku bolest pluća i to uglavnom nemikrocelularni oblik. Zadebljanje vrhova prstiju nije uvek znak bolesti, može biti i nepoznatog porekla, nekada je posledica genetskih mutacija.

Kako izgleda Hipokratov nokat?

Zadebljanje vrhova prstiju prvi je opisao Hipokrat, pa se ovo stanje naziva i Hipokratov nokat i posledica je prekomernog rasta vezivnog tkiva i skupljanja tečnosti u delu prstiju oko nokatne ploče na rukama ili nogama. Nokatna ploča je mekša, gornji deo prstiju je ispupčen i/ili crven, moguće je formiranje oštrog ugla između nokta i zanoktice i savijanje noktiju.

Kada je potrebno potražiti stručnu pomoć?

Zadebljanje vrhova prstiju često se dovodi u vezu sa nižim nivoom kiseonika u krvi. Može biti i znak urođene srčane mane, hronične infekcije pluća (bronhiektazije, cistična fibroza, apscesa pluća), intersticijalnae bolesti pluća, raka pluća. Smatra se da karcinom pluća uzrokuje nesmetani prodor raznih ćelija u krvotok, a sam nedostatak kiseonika remeti cirkulaciju u prstima. Lekari savetuju da svaki nesvakidišnji simptom kao što je zadebljanje vrhova prstiju, bol u prstima bude alarm da potražimo stručnu pomoć.

Rak pluća
foto: Profimedia

Rak pluća je najčešći uzrok zadebljanja vrhova prstiju i noktne ploče. Prevalencija je relativno veća kod pacijenata sa nestinoćelijskom bolesti pluća, koja je i najčešći oblik bolesti pluća u odnosu na sitnoćelijsku bolest pluća – agresivniji tip bolesti.

Zadebljanje vrhova prstiju viđa se i kod drugih vrsta bolesti

Zadebljanje prstiju je povezano i sa mezoteliomom, retkom vrstom maligniteta koji je posledica izloženosti štetnom uticaju azbesta. Metastaze na plućima kao posledica ekstrapulmonalnih bolesti retko se mogu dovesti u vezu sa promenama na noktima i prstima.

Stručnjaci kažu da se u nekim slučajevima zadebljanje vrhova prstiju viđa i kod pacijenata sa sarkomom kostiju, ili bolesti nazofarinksa, materice, grlića materice ili bubrega kada su prisutne i metastaze na plućima.

Nije do kraja poznata etiologija zašto se javlja zadebljanje vrhova prstiju

I pored toga što tačna etiologija ovih promena nije poznata one mogu biti posledica pojačanog dotoka krvi u područje prsta, što dovodi do akumulacije tečnosti u mekim tkivima na terminalnom delu prsta i naknadnog ispupčenja tog područja. Ove promene na noktima najčešće se javljaju kod pacijenata sa karcinomom pluća i moguće je da su posledica delovanja hormona ili citokina.

Kod pacijenata s rakom pluća i zadebljanjem vrhova prstiju u serumu je povećan nivo transformišućeg faktora rasta beta1 (TGF beta1). Kod ovih bolesnika uočava se i porast nivoa prostaglandina E2 u krvi. Promene na prstima nažalost javljaju se u odmaklim fazama bolesti. Promene na vrhovima prstiju posledica su kompleksnih poremećaja i uglavnom nastaju zbog ometanja razmene kiseonika i vaskularnih poremećaja koji su primetni na vrhovima prstiju.

Simptomi bolesti pluća javljaju se u odmakloj fazi bolesti

Lekari naglašavaju da su klinički poremećaji udruženi sa bolešću pluća veoma različiti i simptomi bolesti su često neodređeni i nespecifični. Simptomatologija zavisi od lokalizacije bolesti. Kod malog broja bolesnika bez simptoma bolesti na radiografiji pluća učinjenoj iz drugih razloga, uočavaju se promene koje mogu ukazati na postojanje bolesti.

Simptomi se javljaju u odmakloj fazi bolesti, a najčešći simptom je kašalj koji ne prestaje. Simptomi i znaci bolesti su slabost, gubitak na telesnoj masi, dispneja, bol u grudima. Moguća je i promuklost, neurološki poremećaji, uvećanje perifernih limfnih žlezda, bol u kostima. Kod skoro 60 odsto pacijenata prisutan je osećaj nelagodnosti, teskobe u grudima.

(Espreso/eKlinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.