Nije slučajnost što HIRURZI nose PLAVE i ZELENE mantile? Postoji jako važan razlog za to! (FOTO)
Foto: Thinkstock

pitate se zašto?

Nije slučajnost što HIRURZI nose PLAVE i ZELENE mantile? Postoji jako važan razlog za to! (FOTO)

1914. godine, jedan uticajan lekar je dao prednost ovim bojama u odnosu na tradicionalnu belu, a imao je ogroman razlog za to
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Da li ste se ikada zapitali zašto hirurzi nikad ne nose bele mantile u operacionim salama, već uvek plave ili zelene? Izgleda, da je ovaj vama nevažan detalj, zapravo jako bitan za sam ishod hirurške intrevencije. Kako i zašto?

Zašto jastuk treba s vremena na vreme stavljati u frižider? (FOTO) (GIF)

Zapravo, tačno je da su svi zdravstveni radnici u početku nosili belu odeću, ali sve se to promenilo 1914. godine, kada je jedan uticajan lekar dao prednost plavoj i zelenoj uniformi.

foto: giphy

Najveća nevolja sa belom bojom je bila to što besprekorna belina ispod jakih svetala može da zaslepi hirurga na čitavih nekoliko minuta, ako samo malo skrene pogled sa tamne boje krvi na belu boju uniformi svojih kolega. Taj efekat je sličan onom koji se pojavljuje kada prvi put zimi izlazite napolje i gledate refleksiju sunca na snegu.

foto: profimedia

Ali sve to i dalje ne odgovara na pitanje zašto su njihove uniforme baš plave ili zelene, a ne neke druge boje. Činjenica je da se plava i zelena nalaze na opozitnoj strani jarko crvenoj boji krvi, što dopušta hirurzima da se tokom operacije uvek fokusiraju na krv.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.