NE ZALUĐUJTE NAS VIŠE: Pasivno pušenje ne postoji? (FOTO)
Foto: Stock

ko govori istinu?

NE ZALUĐUJTE NAS VIŠE: Pasivno pušenje ne postoji? (FOTO)

Pušenje masovno ubija. To niko ne osporava. Ipak, onlajn magazin Slejt raskrinkao je mnoge prikaze koji su godinama u velikoj meri preuveličavali štetnost pasivnog pušenja po zdravlje srca kod nepušača
Objavljeno: 22:40h

Sve te statistike koristile su se kao vrlo važan argument u daljem zabranjivanju pušenja na javnim mestima. Ali, kako ne bi bilo zabune, Slejt pritom ističe da je pušenje apsolutno štetno za pušače, i to i kao uzročnik srčanog udara i kao uzročnik raka.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Reuters

Kao ogledni primer zloupotrebe statističkih i naučnih podataka, nebitno je da li je reč o borbi za zdravlje građana, Slejt navodi slučaj Helene, glavnog grada države Montana u SAD. Te godine gradske vlasti su zabranile pušenje na radnim mestima, u barovima, restoranima i kockarnicama. I već nakon pola godine statistike su pokazale da je broj srčanih udara pao za čak 60 odsto. Neverovatno.

Još neverovatnije je bilo to što se stopa srčanih udara vratila na staro nakon što je lokalni sud oborio odluku lokalnih vlasti o zabrani pušenja. Slučaj je pokrenuo lavinu novinarskih izveštaja u Njujork tajmsu, Bi-Bi-Siju, magazinu Vol strit i gde li sve ne kao konačnom dokazu o jezivoj štetnosti pasivnog pušenja na nepušače.

GUGL NIJE ZABORAVIO SRBIJU: Oduševiće vas i kako su nam Belgijanci čestitali Sretenje!(FOTO)

Grupe za borbu protiv pušenja su taj slučaj koristile kao argument u kampanji u kojoj se navodilo da čak i 30 sekundi dnevno funkciju koronarne arterije kod nepušača izjednačava s onom kod pušača.

foto: Reuters

Decenijama kasnije, pušenje u javnim prostorima širom SAD je iskorenjeno, samo što se očekivani drastični pad srčanih oboljenja – nije dogodio. U međuvremenu se na račun slučaja Helena pojavila i studija u Britanskom medicinskom žurnalu u kojem su autori naveli da nije bila reč o smanjenju srčanih udara za 60, nego za 40 odsto.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.