TOP 10 ZAČINA koje morate imati u kuhinji, ako ne zbog ukusa, onda zbog ZDRAVLJA! (FOTO)
Foto: Thinkstock

lekovi iz prirode

TOP 10 ZAČINA koje morate imati u kuhinji, ako ne zbog ukusa, onda zbog ZDRAVLJA! (FOTO)

Upotrebom začina sprečavate razne bolesti i upale, jačate organizma, a može vam pomoći i u mršavljenju

Objavljeno: 17:36h

Ruzmarin

On je izvor fitonutrijenata poput rozmanola i ruzmarinske kiseline koji su snažni u uklanjanju slobodnih radikala. Sveži ruzmarin može se dodati omletima, za začinjavanje jagnjetine ili piletine, umacima i čorbama od paradajza. Ako se koristi suvi, dodajte ga na početku kuvanja tako da se zagreje i otpusti svoj ukus, a pre upotrebe ga protrljajte među prstima da bi se otpustila eterična ulja.

foto: Thinkstock

Cimet

Cimet sadrži cinamaldehid, snažni protivupalni fitonutrijent koji sprečava zgrušavanje krvnih pločica čime štiti kardiovaskularni sistem i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Regulacijom šećera sprečavaju se nagle oscilacije šećera i smanjuje se apetit. Dodajte ga u slatka jela - kolače, zobenu kašu ili smuti. Predugim kuvanjem gubi ukus i arommu pa ga dodajte pred kraj.

foto: Shutterstock

Bosiljak

Bosiljak sadrži snažne antioksidativne flavonoide i ima protivupalna i antibiotska svojstva. Kako bi se zadržala što veća količina hranjivih materija i ukusa, najbolje ga je dodati u jelo pred kraj kuvanja, ali može se dodati u jelo i nakon kuvanja. Koncentrisani je izvor gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, vitamina A i C i mangana koji uklanjaju slobodne radikale.

foto: Thinkstock

Peršun

Peršun je koncentrisani izvor okslalata, gvožđa, kalcijuma, magnezijumja i prehrambenih vlakana. Dve kašike svežeg peršuna imaju samo tri kalorije, uima ga tokom čitave godine, a najbolje je koristiti ga sveže naseckanog. Najbolje se kombinuje sa limunom, mentom, belim lukom, kaparom, ribom i govedinom, a ima i detoksikacijsko delovanje.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.