DIJETETIČARKA OTKRILA DA LI JE CRNI HLEB STVARNO ZDRAVIJI OD BELOG: 1 stvar je ključna
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Przepiski

razlike

DIJETETIČARKA OTKRILA DA LI JE CRNI HLEB STVARNO ZDRAVIJI OD BELOG: 1 stvar je ključna

Progovorila o glavnim razlikama između njih

Objavljeno:

Hleb je popularna i neizbežna namirnica koja se svakodnevno koristi u celom svetu. Postoje mnoge različite vrste hleba, ali najčešće se ipak konzumiraju beli i crni hleb. Ono što svi više možemo da čujemo je podatak da je crni hleb mnogo zdraviji od belog.

Dijetetičarka Ruši Parmar progovorila je o glavnim razlikama između njih, ali i odgovorila na pitanje koji je od ove dve vrste hleba zapravo zdravija opcija.

Beli hleb, Hleb
foto: Printscreen/youtube/Bebinakuhinja

Iako dijetetičarka objašnjava da nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika kada je reč o hranjivosti.

“Kada je reč o hranjivim materijama, crni hleb definitivno ima više nutrijenata od beloga. I dok se crni hleb pravi od delova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, beli hleb pravi od takozvanih endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu belu boju“, objasnila je za portal Pinkvilla.

Hleb
foto: Printscreen/Instagram/lindastuhaug

Crni hleb hranjiviji je jer sadrži više vlakana i hranjivih materija od belog hleba. Isto je tako bogatiji vlaknima te sadrži veće količine vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. “Crni hleb svakako je mnogo zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrednosti crnog hleba zato posebno odgovaraju odraslima i osobama koje pokušavaju da skinu suvišne kilograme“, dodaje Parmar.

(Espreso/Pinkvil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.