MNOGI OD VAS JE IMAJU: Zašto je NULTA POZITIVNA  krvna grupa najčešća? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

geni ili?

MNOGI OD VAS JE IMAJU: Zašto je NULTA POZITIVNA krvna grupa najčešća? (FOTO) (GIF)

Rh negativni pacijenti mogu da prime samo Rh negativnu krvnu grupu, a Rh pozitivni pacijenti mogu da prime i Rh pozitivnu i Rh negativnu krvnu grupu
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Poznato je da je krvna grupa AB negativna najređa, dok je krvna grupa 0 pozitivna najčešća u čitavoj populaciji. Da li ste se ikada zapitali zašto je najviše ljudi sa nultom krvnom grupom?

TIBETANSKI TEST za suočavanje sa samim sobom! Da li smete da ga rešite? (GIF)

Krv je građena od istih osnovnih elemenata (crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, trombociti i plazma), a ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih ćelija - eritrocita koji pomaže telu da prepozna koje su krvne ćelije negove.

foto: giphy

Neki antigeni mogu da podstaknu imunitet da napadne krv dobijenu transfuzijom zbog čega je kod transfuzije vrlo bitno znati krvnu grupu donora i primaoca.

foto: Thinkstock

Postoje četiri krvne krvne grupe koje određuje prisutnost ili nepostojanje dva antigena, A i B, na površini crvenih krvnih ćelija. Krvna grupa A na crvenim krvnim zrncima ima samo A antigene (a B antitela u plazmi). Krvna grupa B ima samo B antigene na crvenim krvnim zrncima (a A antitela u plazmi). Krvna grupa AB ima i A i B antitela na crvenim krvnim zrncima (ali ni A ni B antitela u plazmi). Krvna grupa 0 nema ni A ni B antigene na crvenim krvnim ćelijama (ali i A i B antitela u plazmi).

foto: giphy

Uz A i B antigene, postoji i treći antigen poznat kao Rh faktor koji označava prisutnost (+) ili nepostojanje (-). Rh negativni pacijenti mogu da prime samo Rh negativnu krvnu grupu, dok Rh pozitivni pacijenti mogu da prime i Rh pozitivnu i Rh negativnu krvnu grupu.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.