OVI OPASNI VIRUSI KOSE TOKOM JESENI: Doktorka Obradović UPOZORAVA, nije uopšte naivno
Kašalj, Foto: Profimedia

VAŽNO!

OVI OPASNI VIRUSI KOSE TOKOM JESENI: Doktorka Obradović UPOZORAVA, nije uopšte naivno

Uveliko je počela sezona gripa, sve više građana kija i kašlje, a mnogi od njih se pitaju da li je to normalno za ovo doba godine.

Objavljeno: 11:09h

Prim. Dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, otkriva kakve zdravstvene probleme donosi ova jesen.

- Sezona je enterovirusa, kojih ima više od 60 vrsta. Virusi inficiraju respiratorni ili gastrointestinalni trakt, kada se javi stomačni virus – kaže dr Obradović. Simptomi se lako prepoznaju

- Ako je u pitanju stomačni virus, simptomi su dijareja, mučnina i visoka temperatura. Ako je reč o respiratornim bolestima, one se najavljuju upornim kijanjem, intenzivnim iscedkom iz nosa, upalom grla i temperaturom koja ne prelazi 38 stepeni. Enterovirusi predstavljaju kliničku sliku čiji su simptomi blaži od simptoma gripa - napominje doktorka.

Najčešće greške

Doktorka kaže da se broj obolelih od enterovirusa, u narodu poznatih kao prehlade (respiratorne bolesti), nije povećao u odnosu na prethodne godine. Ono što treba uraditi ako se pojave simptomi jeste da se obavezno obratite lekaru, dok u slučaju stomačne viroze treba imati na umu sledeće preporuke: - Kada dođe do dijareje, a potom i mučnine, prvog dana treba uzimati po kašiku tečnosti na svakih 15 minuta i pridržavati se stroge dijete i jesti kuvani krompir ili kuvanu šargarepu. U početnoj fazi bolesti, nadoknada tečnosti je još važnija od ishrane – ističe on i dodaje da tada treba ići na obavezne laboratorijske pretrage:

- Ljudi se često kasno javljaju lekaru, pa nastaje sekundarna bakterijska infekcija, koja može da prikrije činjenicu da je bilo i virusne infekcije. Međutim, znanje i iskustvo nam pomažu da otkrijemo početni uzrok kako bismo dodatno ojačali imunitet.

Prema rečima dr Obradovića, deca se lakše nose sa ovom grupom virusa, ali postoji jedna opasnost.

Kašalj, Pluća
foto: Profimedia

– Najmlađi donose viruse iz vrtića i prenose ih roditeljima i bakama i dekama. Uz to, treba pomenuti i jednu razliku u simptomima u odnosu na odrasle, pa deca imaju dugotrajnije kijanje i curenje iz nosa. Ostali simptomi su isti - naglašava ona.

Ko je najviše ugrožen?

Savetuje se veći oprez onima koji rade u kolektivima gde je povećan rizik od prenošenja virusa, osobama oslabljenog imuniteta i hroničnim bolesnicima.

– Kvalitetan san, fizička aktivnost koju ne može da zameni nijedan lek, ishrana bogata svežim povrćem i voćem, što više tečnosti, pridržavanje terapije, sve su to preventivne mere uz dobro raspoloženje koje u velikoj meri doprinosi našem imunitetu – preporučuje lekar.

Lečenje

Doktorka Obradović objašnjava da koliko dugo će se telo boriti protiv virusa zavisi od jačine imuniteta.

- Visoka temperatura treba da traje od dva do četiri dana, proliv dan-dva. Ako simptomi traju duže, treba ponovo da odete na pregled. Nedelju dana nakon pojave simptoma, trebalo bi da se osećamo bolje. Međutim, u nekim slučajevima može doći do sekundarne infekcije koja zahteva dodatno lečenje – ističe lekar. Ona dodaje da postoji mikronski soj koronavirusa koji može da najavi jaku glavobolju, intenzivan bol u vratu kičme i leđa sličan onom kod bubrežne kolike, kao i veoma izraženu slabost.

Doktor zaključuje da se u poslednje vreme često dešava da u slučaju kovida nema skoka telesne temperature.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.