NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVETU SE PRETVARA U OTROV AKO GA OVAKO SPREMITE: Bolje onda da ga uopšte ne jedete!
Spanać, Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

oprez

NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVETU SE PRETVARA U OTROV AKO GA OVAKO SPREMITE: Bolje onda da ga uopšte ne jedete!

Veliki deo vitamina i minerala gubi se prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo

Objavljeno:

Spanać je pun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokom sadržaju gvožđa zbog čega je često zastupljen u raznim dijetama. Međutim, jako je važno da znate kako pravilno da ga spremite.

Spanać prilikom kuvanja gubi dosta hranljivih vrednosti. Veliki deo vitamina i minerala gubi se prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo, pa tako nećete dobiti dovoljno vitamina C i folne kiseline kao kada biste jeli spanać drugačije spremljen.

1 / 8 Foto: Profimedia

Nije ga dobro jesti ni sirovog jer se ne smatra najboljim izvorom kalcijuma zato što sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima: iz spanaća ćete dobijati vitamin C i folnu kiselinu, ali ne i kalcijum.

Umesto klasičnog kuvanja spanaća, kuvajte ga na pari. I postoji još jedno pravilo, vodite računa da ovo povrće ne podgrevate, jer u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.