LEKARI OTKRILI ŠTA NAJVIŠE POVEĆAVA RIZIK OD RANE SMRTI! Radi se o NAVICI velikog broja LJUDI
Ilustracija, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

LEKARI OTKRILI ŠTA NAJVIŠE POVEĆAVA RIZIK OD RANE SMRTI! Radi se o NAVICI velikog broja LJUDI

Naučnici su nedavno otkrili pet kriterijuma koji određuju u kolikom ste riziku od rane smrti

Objavljeno:

Svako bi voleo da znaju tajnu dugovečnosti, čije su nam recepte redovno otkrivali sotogodišnjaci. Neki od njih priznali su da su imali loše navike, ali danas od nepravilnog rada srca pati i umire sve više mladih osoba. Naučnici su nedavno otkrili pet kriterijuma koji određuju u kolikom ste riziku od rane smrti, a sada je objavljen najnoviji izveštaj od strane JAMA Cardilogy.

Kako se navodi, predugo sedenje uticalo je na ljude iz 21 različite zemlje. Ova studija je inače jedna od najvećih studija koje su objavljene na ovu temu i otkriva koliko sedilački način života šteti zdravlju. Ako radite u kancelariji ili od kuće, ili bilo koji posao koji podrazumeva sedenje, trebalo bi da znate značaj pauza za to vreme.

Kancelarijski poslovi uvek su predstavljali prijetnju pronalaženju vremena za kretanje tokom dana. To, nažalost, može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje populacije. Sedenje između šest i osam sati dnevno povećava relativni rizik od bolesti srca i prerane smrti za oko 12 do 13 odsto, u poređenju s ljudima koji sede manje od četiri sata dnevno. Ako povećate to vreme na osam sati, relativni rizik raste na neverovatnih 20 odsto!

Bol u leđima, Bol u vratu, Posao, Žena, Stres, Sedenje
foto: Profimedia

Lekari upozoravaju ljude sa ovakvom vrstom posla da češće prave pauze za kretanje. Kako su objasnili u Klinici Mayo, ovakav način života postaje rutinski i vezuje se za zdravstvene komplikacije poput krvnog pritiska, gojaznosti, visokog šećera u krvi, ali i viška viscelarne masnoće. To je masnoća koja se stvara oko organa u blizini stomaka.

Nakon pregleda 13 studija koje se bave vremenom sjedenja u odnosu na količinu nečije dnevne aktivnosti, istraživači su zaključili da su oni koji su sedeli više od osam sati dnevno, i to bez fizičke aktivnosti, imali rizik od smrti sličan onom koji predstavljaju gojaznost i pušenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.