SRBI SE DAVE U OVOM POVRĆU CELU JESEN, A NE ZNAJU ZA OVO UPOZORENJE: Kada PROČITATE, PRESEŠĆE VAM SVAKI ZALOGAJ
Foto: Emilija Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

SRBI SE DAVE U OVOM POVRĆU CELU JESEN, A NE ZNAJU ZA OVO UPOZORENJE: Kada PROČITATE, PRESEŠĆE VAM SVAKI ZALOGAJ

Sigurno ste primetili da je paradajz iz bašte mnogo ukusniji od onog iz supermarketa, a to je zato jer su masovno proizvedeni proizvodi namenjeni da zadovolje globalne potražnje potrošača i obično pate od nedostatka ukusa

Objavljeno:

Iako su danas mnoge namirnice dostupne tokom cele godine, ako želite najbolje trebalo bi da obratite pažnju na sezonu. A svi znamo da su namirnice najbogatije nutrijentima kad im je sezona, zato je korisno da znamo kada zri određeno voće i povrće.

Pored brojnih pogodnosti koje donosi konzumacija lokalne sezonske hrane kao što je dobrobit za okolinu, tu je i onaj vrlo bitan, a to je ukus. Sigurno ste primetili da je paradajz iz bašte mnogo ukusniji od onog iz supermarketa, a to je zato jer su masovno proizvedeni proizvodi namenjeni da zadovolje globalne potražnje potrošača i obično pate od nedostatka ukusa.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

Nažalost, količina i izgled nadjačavaju ukus, a selektivni uzgoj favorizuje ujednačeno sazrevanje i rok trajanja umesto ukusa, zbog čega imamo paradajz i jagode bez ukusa. S druge strane, prirodno zrelo voće i povrće uzgojeno i ubrano u sezoni obično je puno ukusa i hranjivih materija.

Zato bi tokom oktobra trebalo da konzumirate više svežih malina, kupina, krušaka, jabuka, šljiva, dunja, grožđa, nara, oraha, lešnika, badema, kestena, maslina, špargli, paprika, paradajza, krastavaca, patlidžana, tikvica, kupusa, kao i kelja, brokolija i zelene salate, rukole, blitve, spanaća i cvekle, celera...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.