Kafa može da produži život, ali je važno koliko je pijete! (FOTO) (GIF)
Foto: Shutterstock

šoljica zdravlja

Kafa može da produži život, ali je važno koliko je pijete! (FOTO) (GIF)

Kofein deluje stimulativno na lučenje prirodnih lipida u koži koji popravljaju oštećenja kože, ubrzavaju zaceljivanje i vlaže kožu dajući joj prirodan sjaj
Objavljeno: 08:22h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ljubitelji kafe konačno mogu da odahnu jer njihov omiljeni napitak produžava život i bori se protiv starenja, otkriva najnovije istraživanje. Do sada se smatralo da su bolesti poput Alchajmerove ili hipertenzije posledica starosti, ali naučnici s kalifornijskog Instituta Stanford otkrivaju da su za pojavu tih bolesti u poznim godinama najzaslužniji upalni procesi.

4 simptoma koja upozoravaju da imate čir na želucu! (FOTO) GIF)

Jedan od najmoćnijih sastojaka kafe, kofein, bori se protiv upala u telu i tako zaustavlja teža oboljenja i brzo starenje. Razlozi nastajanja upalnih procesa u telu mogu biti različiti, ali glavni mogu biti slobodni radikali koji svojim delovanjem oštećuju ćelije i tkiva, pa ovde nastupaju moćni sastojci kafe.

foto: giphy

Antioksidansi iz hrane mogu da spreče štetno delovanje slobodnih radikala vezujući se na njih, pri čemu sprečavaju oštećenja tkiva. Kafa je dobar izvor antioksidanasa, koji nakon apsorpcije mogu imati blagotvorno delovanje na ublažavanje upalnih procesa u organizmu.

Kalifornijski naučnici tvrde da je doza od pet ili više šoljica kafe dnevno najbolje uticala na upalne procese ispitanika.

foto: Shutterstock

Kod ljudi koji bolje tolerišu kofein prihvatljive su i veće količine kafe. Ali uopštena preporuka je piti najviše između tri i pet šoljica kafe na dan da biste iskoristili sve blagodati koje vam ispijanje ovoga napitka pruža. Jedna šoljica kafe ima samo dvadesetak kalorija, obiluje vitaminom B i mineralima, poput magnezijuma, kalijuma, mangana i fosfora.

foto: giphy

Svi sastojci iz kafe su izvor bolje koncentracije, brže razgradnje masnog tkiva, manjeg rizika od dijabetesa i depresije, pa čak i prevencije neuroloških bolesti. Više od pet šoljica kafe dnevno može uticati na pojavu mučnine, bola u stomaku, vrtoglavice, anksioznosti, nervoze, nemirnosti, nesanice i tremora. Dodavanje mleka i šećera u kafu neće umanjiti njenu lekovitost, već če samo dodati koju kaloriju.

foto: profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.