BUNDEVA JE VEOMA LEKOVITA, ALI SAMO AKO SE KORISTI NA OVAJ NAČIN: Jedan pogrešan korak i postaje OTROV!
Bundeva, Foto: Printscreen Youtube / Binin Sahan

oprez

BUNDEVA JE VEOMA LEKOVITA, ALI SAMO AKO SE KORISTI NA OVAJ NAČIN: Jedan pogrešan korak i postaje OTROV!

Poznata su mnogobrojna lekovita svojstva ove biljke!

Objavljeno:

Internet je prepun prirodnih domaćih recepata koji čudotvorno leče ili bar pomažu u otklanjanju određenih tegoba, i dok su neki zaista delotvorni i prihvaćeni od strane stručnjaka, veliki broj je zapravo "šarena laža".

Ako odlučimo da usvojimo i primenimo neki prirodni lek - treba biti oprezan i dobro proveriti dejstvo istog, kako ne bismo čak proizveli kontraindikacije.

Primera radi često možete naleteti na preporuke za takozvani bundevin med - koji navodno vaše telo možete očistiti od toksina, no istina je ipak nešto drugačija, bar kada je reč o stavu stručnog lica.

- Popularan bundevin med, prema recepturi gde se meša sirova bundeva sa medom, ili sipa med u izdubljenu bundevu, te da tako stoji nekoliko dana, nikako ne bih preporučila. Opasnost od razvoja mikroorganizama je u tom slučaju veća od potencijalnih benefita ove mešavine - objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

1 / 7 Foto: Printscreen Youtube / Binin Sahan

S druge strane, sagovornica kaže da kombinacija bundeve i meda ipak može da bude korisna, a pre svega ukusna, ali kada se konzumira na drugačiji način.

- Bolja ideja jeste kombinacija pečene bundeve i cejlonskog cimeta uz kašiku meda. Pečena bundeva obezbeđuje bolju iskoristljivost karotena od sirove, a cimet drži glikemiju pod kontrolom. Ova zdrava poslastica naročito je prijatna u nadolazećem jesenjem periodu - kaže Olajdžija.

Ova nutricionistkinja dala je još jedan sjajan savet - probajte mlevene semenke bundeve sa medom; ova smesa se ne kvari lako, a ima brojne blagodati po opšte stanje organizma.

- Još jedna fantastična kombinacija sa medom jeste mlevena golica sa medom, ta je kombinacija odlična za prostatu, ali i opšte zdravlje. Takođe ova kombinacija može stajati u policama mesecima bez opasnosti od kvara - zaključila je ona.

(Espreso / Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.