3 SIMPTOMA KRVNOG PRITISKA KOJI MOGU BITI KOBNI: Ako ih osetite, PODHITNO kod lekara!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

3 SIMPTOMA KRVNOG PRITISKA KOJI MOGU BITI KOBNI: Ako ih osetite, PODHITNO kod lekara!

Kada se jave slabost, vrtoglavica, poremećaj koordinacije pokreta, neophodno je da se izmeri pritisak

Objavljeno: 18:49h

Normalan krvni pritisak iznosi 120 sa 80, ali se smatra da su neka odstupanja sasvim normalna.

Smatra se da je najniža vrednost koja je prihvatljiva, u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja osobe, 90 sa 60, a najviše 140 sa 90. Ipak, nije dobro ukoliko dođe do naglog povećanja krvnog pritiska i da to može da dovede do srčanog ili moždanog udara, dok nagli pad može da dovede do poremećaja u snabdevanju unutrašnjih organa krvlju, što, takođe, može imati fatalne posledice.

- Pritisak ispod 90/60 je opasan jer je u takvoj situaciji poremećeno snabdevanje krvlju nekih organa i tkiva. Naglim padom pritiska ispod normale dolazi do neuhranjenosti organizma. Pre svega strada mozak, usled čega osoba može da izgubi svest. Tada dolazi do poremećaja u radu srca, bubrega i jetre - kažu kardiolozi, a prenosi "Najžena".

1 / 4 Foto: Profimedia

Kada se jave slabost, vrtoglavica, poremećaj koordinacije pokreta, neophodno je da se izmeri pritisak. Ako merač pokazuje vrednosti ispod 85/60, obavezno pozovite hitnu pomoć, kažu lekari. Postoje izetno opasne bolesti koje brzo napreduju, a koje se manifestuju niskim pritiskom.

- Kada je pritisak ispod 85/60, sve što se dešava u telu napreduje veoma brzo. Ako na vreme ne pozovete hitnu pomoć, postoji mogućnost da ovo stanje ima fatalne posledice i završi se smrću - ističu kardiolozi i napominju da ipak sve zavisi od prvobitnog uzroka koji je izazvao pad pritiska.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.