"ZBOG NJE SRCE, MOZAK I CREVA RADE KAO AUTO U LERU": Dr Perišić upozorio na OPASNOST KOJU POLOVINA SRBA RADI
Foto: TV PRVA/SCREENSHOT

OBRATITE PAŽNJU

"ZBOG NJE SRCE, MOZAK I CREVA RADE KAO AUTO U LERU": Dr Perišić upozorio na OPASNOST KOJU POLOVINA SRBA RADI

Ono što mogi smatraju "suštinom" dijete i primenjuju kao osnovni postulat strožeg režima ishrane, zapravo našem organizmu nanosi najviše štete.

Objavljeno:

Gostujuću u Jutarnjem programu Prve televizije, gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio je da naše srce, mozak i creva rade "u leru" kada odlučimo da kilograme skidamo izgladnjivanjem. Iako mnogi smatraju da će na taj način najbrže istopiti neželjenje masne naslage, profesor uverava da time postžu samo kontraefekat i svom orgaizmu čine medveđu uslugu. Otkrio je razloge i zašto gladovanje nikako ne treba primenjivati tokom dijeta.

"To nikako ne sme i najčešća je greška, nikako izgladnjivanje! Naš mozak, naša creva i srce, oni vole stalno da "rade". Isto tako i ceo naš sistem za varenje - on radi i tokom čitave noći. I za to je potrebna ogromna kalorijska ekspanditura, odnosno energija. Ako toga nema jer smo gladovali, organizam će raditi, kako kažu automehaničari, "u leru". I to nikako nije dobro", rekao je gastroenterolog.

Prof. dr Vojislav Perišić je u daljem izlaganju naveo koje su najzdravije metode u skidanju kilograma i podvukao da određeni broj obroka i užina između njih mora da postoji u svakodnevnoj ishrani.

"Ne menjajte ništa, samo hodajte više i nikako nemojte da gladujete. Apsolutno morate da imate tri obroka i dve užine. Doručak je jak, ručak neka bude sa puno povrća i dve užine koje mogu da budu i hleb sa džemom, jabuka ili pomorandža", istakao je.

Dijeta
foto: Profimedia

Na kraju doktor je posavetovao ljudima da pre započinjanja dijete provere krvni pritisak, lipide, njihove frakcije i šećer u krvi.

"To je osnov svega. Ako je to u redu, krećite se četiri kilometara dnevno i videćete rezultate. Najbolje je, kako ja zovem, kombinovana dijeta. Vi morate da razmišljate šta ćete jesti, i kako će to vašem organizmu prijati. Možete leti da jedete malo više kao Grci nego kao nordijski narodi, da birate nemasnu ribu i maslinovo ulje. I uvek jedite do prvog osećaja sitosti, e tada zastanite i napravite pauzu da se ne biste prejeli. Pa kada opet ogladnite, malo zavarajte glad nekom lakom užinom", posavetovao je gastroenterolog Perišić na kraju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.