OTKRIVEN NOVI ORGAN U TELU, VEĆI ČAK I OD KOŽE! Naučnici ostali zaprepašteni, I VI ĆETE (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

neviđeno

OTKRIVEN NOVI ORGAN U TELU, VEĆI ČAK I OD KOŽE! Naučnici ostali zaprepašteni, I VI ĆETE (VIDEO)

Do danas se smatralo da ljudsko telo ima 79 organa, ali naučnici su nedavno otkrili neobičnu pojavu koja bi mogla biti organ, a mogla bi značajno da utiče na mnogo toga što znamo o medicini

Objavljeno: 15:36h

Da stvar bude zanimljivija, prema istraživanju objavljenom u časopisu "Naučni izveštaji", novootkriveni organ istovremeno je i važan za funkcionisanje tela i najveći je u ljudskom telu.

Intersticijum - novootkriveni organ

Naučnici su 2018. godine "otkrili" novi organ u telu nazvan intersticijum, koji drži otprilike 20% tečnosti u ljudskom telu.

Intersticijum je, inače, u medicinskim krugovima uobičajeni naziv za prostor između ćelija u kojem se nalaze gelovi, odnosno tečnosti u koloidnom stanju.

Kako je moguće da ga naučnici nisu ranije videli, ako je veći čak i od kože?

Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tečnošću, a na engleskom je nazvan intersticijum.

Tročlani tim do otkrića je došao slučajno, tokom rutinskih endoskopija - postupka u kojima se u probavni trakt uvodi malena kamera i tom prilikom otkrili su neke čudne nejasne uzorke, koje su predočili patologu sa njuroškog univerziteta "Škola medicine" i on je istim endoskopskim uređajem istražio sopstveni nos u potkožnom tkivu i otkrio istu strukturu.

Dalja studija drugih organa pokazala je da se neobičan uzorak sastoji od kanalića koji svuda u telu provode tečnosti i iz toga proizilazi da bi sva tkiva u telu mogla biti ispunjena mrežom ovakvih kanalića koji bi u suštini svi zajedno mogli stvarati jedan organ. Na temelju te pretpostavke tim je izračunao da bi intersticijum mogao da sadrži petinu ukupne količine tečnosti u ljudskom telu.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.