OVO MORATE DA URADITE PRE KUPOVINE SVAKOG PROIZVODA: U pitanju je zdravlje, a Srbi tu NAJVIŠE GREŠE!
Supermarket, Foto: Espreso

PROČITAJTE

OVO MORATE DA URADITE PRE KUPOVINE SVAKOG PROIZVODA: U pitanju je zdravlje, a Srbi tu NAJVIŠE GREŠE!

Na ovo morate da obratite najviše pažnje

Objavljeno:

Da li detaljno čitate sastav proizvoda pre nego što pazarite neku namirnicu u supermarketu?

Ili vas jednostavno mrzi da to radite?

Iščitavanje deklaracije u prodavnici ne mora trajati dugo, a nutricionista Marija Đurković otkriva caku kako brzinski da “skenirate” proizvod.

– Istina je da proizvođači stalno nalaze načine kako da prikriju loš sastav proizvoda, ali u tome ih, na našu sreću, delimično ograničavaju i zakoni. Jedan od njih je i obaveza o navođenju sastojaka opadajućim redosledom. Prva dva-tri sastojka su najzastupljenija u proizvodu, pa nam nekada neće biti ni potrebno da čitamo dalje. Na primer, ako se već na drugom mestu nalaze šećer ili delimično hidrogenizovano ulje – objašnjava nutricionista.

Rusija, Prodavnica
foto: Printscreen/RTS

Šta ne bi trebalo da se nađe u top tri sastojka?

Mast – na proizvodu može da bude označena kao palmino, kukuruzno ili suncokretovo ulje, delimično ili potpuno hidrogenizovana ulja, margarin…

Šećer – na proizvodu može da bude označen kao šećer (beli), smeđi šećer, fruktoza, saharoza, maltodekstrin, kukuruzni sirup, voćni koncentrati, invertni šećer…

– Ne zaboravite da cilj edukacije nije da “demonizujemo” određene namirnice, nego da naučimo da razlikujemo hranu od koje naše telo ima više koristi, odnosno štete, i u skladu sa tim da češće biramo prvo, a ređe ono drugo – savetuje Marija Đurković, prenosi Informer.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.