OGROMAN ŠOK! Evo šta će vam se desiti sa JEZIKOM ako pojedete OVO VOĆE
Ananas, Foto: Printscreen/Društvene mreže

ananas

OGROMAN ŠOK! Evo šta će vam se desiti sa JEZIKOM ako pojedete OVO VOĆE

Ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami – to se dešava gotovo svima

Objavljeno: 15:37h

Ananas je jedno od najopornijih voća za grickanje, a istovremeno može uzrokovati bol u ustima i jeziku zbog enzima koji su njegov sastavni deo.

Iritacija je uzrokovana kombinacijom enzima u ananasu koji se nazivaju bromelijan, a koji razgrađuju proteine i u suštini napadaju vaš jezik, obraze i usne pri kontaktu. Ali kada ga jednom sažvaćete i progutate, i vaša pljuvačka i želučana kiselina ih preuzimaju.

Dakle, ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami – to se dešava gotovo svima. Dobra vest je da vaš jezik obnavlja te proteine i aminokiseline, tako da neće dugo trajati.

Nije tajna da voće i povrće sadrže enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. To je jedan od mnogih razloga zašto su tako dobri za naše zdravlje.

1 / 5 Foto: Shuterstock

Neki proizvodi, međutim, sadrže veće količine enzima od prosečne, uključujući papaju, kivi, grožđe, smokve, avokado, hurme, banane i mango. Zato se limun, ananas i drugi citrusi koriste kao marinade i omekšivači mesa.

Ukoliko se pitate zašto se ova pojava ne dešava kada kuvate voće ili ga dodajete u poslastice od ananasa? Zagrevanje, pečenje, prženje - sve te metode uzrokuju hemijsku reakciju koja eliminiše enzime i ostaje nam slađe voće.

Espreso / Klix.ba


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.