OD OVIH PIĆA MOŽETE IMATI OZBILJNU GLAVOBOLJU: Za neke nema šanse da pogodite da su na spisku
Foto: Profimedia

IZNENAĐUJUĆE

OD OVIH PIĆA MOŽETE IMATI OZBILJNU GLAVOBOLJU: Za neke nema šanse da pogodite da su na spisku

Nutricionistkinja Sidni Grin otkriva iznenađujuće podatke o pićima koja mogu izazvati glavobolju, a to nije samo alkohol

Objavljeno:

Uzroci glavobolja mogu da budu mnogobrojni, od dehidratacije, ishrane, alergija, stresa, ali i konzumiranja određenih napitaka.

O tome koja sve pića mogu biti uzrok glavobolje, govorila je za eatthis.com nutricionistkinja Sidni Grin.

Energetski napici

Nutricionistkinja kaže da su mnogi energetski napici puni šećera, kofeina i aditiva koji su tu da bi vam podigli energiju.

- Iako ovi napici mogu da vas "dignu" na sat ili dva, sledi opadanje energije koje može da dovede do glavobolje i umora zbog dehidratacije, koja se javlja zbog kofeina i šećera - kaže Grinova.

Pivo ili vino

- Sve vrste alkohola imaju svojstvo diuretika, što znači da pospešuju gubitak vode i elektrolita - ističe nutricionistkinja, dodajući da ipak najveći ovakav efekat imaju pivo i vino, te da zato mogu da dovedu do glavobolje i dehidracije.

Voćni sokovi

Kupovni voćni sokovi mogu da sadrže mnogo šećera, što ima direktan uticaj na nervni sistem, upozorava nutricionistkinja Grin.

Osim toga, ona kaže da ispijanje voćnih sokova izaziva nagli skok i zatim pad šećera u krvi, što vrlo lako može da dovede do glavobolje.

Kafa

Ukoliko ste navikli da svako jutro čim se probudite pijete kafu, moguće je da vam je kofein već postao potreban da biste funkcionisali tokom dana. Međutim, postoje i posledice koje mogu da se jave ako unosite previše kofeina.

- Šolja kafe ujutru zapravo može da pomogne kod glavobolje, ali više od dve šolje su recept za glavobolju - kaže nutricionistkinja Grin.

Ona objašnajva da kofein sužava krvne sudove, a kada izlazi iz krvotoka, dolazi do širenja krvih sudova. Tada se povećava i pritisak od protoka krvi, što može da izazove glavobolju, navodi Grinova.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.