NI SLUČAJNO NE UKLJUČUJTE LEDENI TUŠ PO VRUĆINI! Pravite KATASTROFALNU grešku, evo i zašto
Foto: Profimedia

poslučajte!

NI SLUČAJNO NE UKLJUČUJTE LEDENI TUŠ PO VRUĆINI! Pravite KATASTROFALNU grešku, evo i zašto

Ukoliko ste mislili da će vam dodir hladne vode olakšati muke izazvane visokim temperaturama, grešite. Spas leži tamo gde najmanje očekujete

Objavljeno:

Kada temperature pređu trideseti podeok na Celzijusovoj skali, svi odmah pohrlimo u tuš kabinu i u hladnoj vodi potražimo spas od tropskih vrućina. Ipak, nauka tvrdi da čineći to samo pogoršavamo situaciju. Portal Srećna Republika vam otkriva kako organizam reaguje na hladan tuš kada je napolju vruće i koje metode rashlađivanja su daleko efikasnije.

Naime, tuširanje ili kupanje hladnom vodom zapravo može da bude kontraproduktivno, jer kada se naše telo nalazi u ekstremno hladnim uslovima, ono pokušava da reguliše našu unutrašnju temperaturu. To znači da ćete nakon tuširanja ledenom vodom imati osećaj da vam je još toplije. Mnogi ljudi posežu za kupovinom skupih ventilatora ili čak i zamrzavanjem termosa napunjenih vodom, ali istina je da je njihov efekt hlađenja kratkog daha i da se na kraju pretvori u agoniju borbe protiv vrućine.

Topla kupka je spas u vrelim letnjim danima

Umesto toga, jedan od najjednostavnijih načina da se rashladite zapravo kupanje u vrućoj vodi. Topla kupka će sniziti vašu telesnu temperaturu, budući da ona stimuliše termoregulacioni sistem vašeg organizma. Ovo povećava cirkulaciju krvi kroz telo i dovodi do eliminacije viška telesne toplote, a samim tim i do snižavanja temperature tela. Upravo zato su tople kupke su najefikasniji metod rashlađivanja.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ventilator vas neće pomoći da bolje spavate tokom leta

Naime, telesna temperatura osobe je najniža tokom spavanja, pa je, prema američkom Nacionalnom institutu za srce, krv i pluća, topla kupka savršeno rešenje pre nego što odete na spavanje u letnjem periodu. To je zato što će pad telesne temperature nakon kupanja učiniti da se osećate pospano, a kupka će vam pomoći da se opustite, čineći vašu noć mirnijom.

Prema rezultatima istraživanja Nacionalne fondacije za spavanje ova metoda dobro funkcioniše tokom toplotnih talasa. Ova studija takođe tvrdi da su se pojedini ispitanici osećali bolje nakon tuširanja toplom vodom ili kupanja u istoj, čak i onda kada je sama prostorija u kojoj su boravili bila dobro zagrejana, piše portal Miror.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.