TIKTOKOV "UNUTRAŠNJI TUŠ", DA LI JE TOLIKO DELOTVORAN? Napitak Kim K. zaludeo DEVOJKE
Foto: Printscreen/TikTok/taytaylees

A EVO O ČEMU JE REČ!

TIKTOKOV "UNUTRAŠNJI TUŠ", DA LI JE TOLIKO DELOTVORAN? Napitak Kim K. zaludeo DEVOJKE

Opstipacija zaista ume da bude neprijatna, ali koliko je popularni TikTok koktel pogodan za vas

Objavljeno:

Ako koristite , verovatno ste videli ljude kako pokušavaju da probaju „unutrašnji tuš“ – za koji korisnici kažu da će pomoći kod opstipacije.

Niko ne voli da se nađe u ovoj situaciji, pa će bilo koji kućni lek izgledati kao dobra opcija. Ova podrazumeva mešanje vode sa dve kašike čija semenki i limunovog soka (za ukus), a zatim ostavljanje da odstoji pet minuta pre nego što počne da se pije.

Ovaj napitak ima za cilj da vas natera da ubrzo otrčite u toalet, a deluje kao „unutrašnji tuš“ – čisti vas iznutra. Mnogi ljudi su ga isprobali i preporučuju ga drugima, uključujući dijetetičare.

Voda i vlakna – kojima su čija semenke bogate – podstaći će pražnjenja creva, ali konzumiranje ovako koncentrisane količine treba da bude uz dozu opreza.

Vrlo je lako preći preko preporučene količine vlakana, a zatim izazvati dalje probleme – poput dijareje ili još većeg zatvora – kao što upozorava jedna medicinska sestra na TikTok-u.

Lola Bigs, nutricionista u "Together Health", kaže za Metro.co.uk:

@ibs_dietitian Have you heard about the internal shower?It requires you to have three ingredients, a glass of water, 2 tablespoons of Chia seeds and some lemon juice for flavour!All you need to do is mix these ingredients together until the Chia seeds have absorb some water and expanded.This drink provides you with approximately 40% of the recommended daily fibre target! Would you try this to help manage constipation?#constipation #constipationrelief #ibshelp #internalshower #bloatingremedy #ibsdiet ♬ Music For a Sushi Restaurant - Harry Styles

- Za optimalno varenje važno je da obezbedimo crevima dovoljno vlakana, idealno oko 30 grama dnevno, ali se smatra da mnogi dostižu samo polovinu toga. Čija je bogata vlaknima i uglavnom nerastvorljiva forma, pa konzumiranje ovog koktela od čije, vode i limuna može biti korisno. Međutim, važno je napomenuti da prebrzo dodavanje vlakana u ishranu može izazvati stomačne tegobe, tako da je potrebno da to radite postepeno i polako.

Sokic
foto: Printscreen/TikTok/olivianoceda

Takođe nije dobro ni imati prevelika očekivanja – zdravlje creva je jedinstveno za svakoga, nema brzog rešenja.

Sajn Svanfildt, nutricionista u "Lifesum-u" upozorava da previsoke doze dijetalnih vlakana za one koji nisu navikli na njih mogu imati suprotan efekat od onoga što se prikazuje u ovim video snimcima.

- Ako patite od opstipacije duže vreme, možda ćete morati da kontaktirate svog dogtora - dodaje Svanfildt.

@alirosegray Trying the internal shower ? pretty much the same expression when trying oysters #internalshower #detox #chiaseeds #chiaseeddrink #detoxdrink #selfimprovement ♬ original sound - Ali Gray

Šta pokušati umesto toga on kaže da postoje stvari koje treba uključiti u svoje svakodnevne navike kako biste ublažili zatvor ili održali zdravo pražnjenje creva, a to uključuje:

- Uvek budite hidrirani

- Unošenje dovoljne količine dijetalnih vlakana (za odrasle se preporučuje da jedu oko 30 g dnevno)

- Svakodnevna fizička aktivnost

(Espreso/24Sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.