8 saveta pomoću kojih ćete prodisati ako vas muče sinusi (GIF)

PREHLADE, ALERGIJE I GRIP

8 saveta pomoću kojih ćete prodisati ako vas muče sinusi (GIF)

Da lakše dišete tokom prehlade, perite puno posuđa
Objavljeno:

Zapušen nos i sinusi su jako neugodni, a mnogi ljudi greše jer veruju kako je to posledica nakupljanja previše sluzi. Pravi uzrok problemu je ponekad upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripa, alergija ili infekcija. Prodišite uz ovih osam trikova: 1. Koristite ovlaživač vazduha Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečenih nerava u nosu i sinusima i olakšava izbacivanje nakupljene sluzi jer je omekšava. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom u kojoj boravite i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

Giphy
2. Istuširajte se vrućom vodom Kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže oslobađanju od sekreta. Kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava sekret koji potom lakše izlazi, što pruža olakšanje. Takođe, para smanjujei upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje posuđa iznad sudopere punevruće vode. Bitno je da udišete paru.
Giphy
3. Pijte dovoljno tečnosti Najidealnija je voda, ali dobri su i čaj, supa i razni sokovi. Važno je da vaše telo dobija dovoljno tečnosti jer to pomaže smanjenju sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.
Giphy
Izmiksujte ova tri sastojka i virusi vam neće moći ništa! (FOTO) 4. Koristite fiziološki rastvor Može ga nabaviti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. Takođe pomaže izbacivanju sluzi i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja konsultujete sa lekarom posebno ako pijete neke lekove.
tumblr
5. Ispirajte sinuse To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Možete ih nabaviti u apotekama, a preporučuje se korišćenje destiovane ili sterilne vode. Postupak se najpre radi kroz jednu nozdrvu, a potom i kroz drugu. To pomaže da očistitite sinuse od gustih sluzi.
Giphy
6. Tople obloge Peškir umočite u toplu vodu, ocedite i stavite na lice. Toplota će pomoći da otvorite kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice čaja stavite na lice u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.
Giphy
7. Pokušajte sa refleksologijom Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određene delove tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama sa vrhovima ostalih prstiju.
tumblr
8. Inhalirajte se čajem od kamilice U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte jpeškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite je kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu sa vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplota radijatora će podsticati isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.
Giphy
(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.