NAŠ STRUČNJAK TVRDI DA SU 2 STVARI U HRANI NAJVEĆA OPASNOST PO LJUDSKO ZDRAVLJE: Ovo morate čuti
Nebojša Momirović, Foto: Printscreen/Rts

vaŽno

NAŠ STRUČNJAK TVRDI DA SU 2 STVARI U HRANI NAJVEĆA OPASNOST PO LJUDSKO ZDRAVLJE: Ovo morate čuti

Procene su da se 600 miliona ljudi u svetu razboli od uzimanja nebezbedne hrane, a godišnje umre 420.000. To je zajednička odgovornost vlada, proizvođača i potrošača. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Momirović navodi za RTS da se u Srbiji konzumira uglavnom zdravstveno ispravna hrana

Objavljeno: 16:22h

Nebojša Momirović je, gostujući u Prvom dnevniku, naveo da smo po standardima veoma blizu zapadnoj Evropi, da evropsku regulativu vrlo brzo uvodimo u naše zakonodavstvo.

"Kod nas se zaista vodi računa, naročito sa dolaskom velikih maloprodajnih lanaca i kada je reč o svežem voću i povrću, da ne govorimo o svim drugim namirnicama. I naše ministarstvo i Uprava za zaštitu bilja redovno kontrolišu i ja sam siguran da zaista nemamo razloga za paniku i da ljudi mogu biti sasvim uvereni da se u Srbiji uglavnom konzumira zdravstveno ispravna hrana", navodi Momirović.

Ukazuje da hrana ponekad može dovesti do akutnih trovanja, hroničnih bolesti oksiditivne prirode i do kancerogenih oboljenja.

Zatim da su ostaci pesticida nekada bili veliki problem, danas manji, ali za većinu potrošača to svakako predstavlja najveći problem.

"Pored pesticida, imamo teške metale koji zaista izazivaju ozbiljnu opasnost po ljudsko zdravlje i ono što uvek imamo kao problem su različita mikrobiološka zagađenja, fekalne bakterije, viruse, nove viruse, patogene viruse", navodi gost Prvog dnevnika.

Trovanje, Prodavnica, Rusija
foto: Printscreen

A najmanje znamo i najmanje vodimo računa o mikotoksinima koji, kako kaže, mogu biti opasni po reproduktivno zdravlje.

Na pitanje kako da prepoznamo šta je dobra hrana, odgovara da je najbolje da pogledamo deklaraciju.

"Kada kupujemo voće i povrće, onda biramo po boji, sjaju, mirisu i ukusu. Boja i sjaj mogu na određen način da se poprave, ali miris i ukus, bar kada je reč o svežem voću i povrću, ne može da se nadomesti", kaže gost Dnevnika 1.

Jakim koncentracijama pesticida, posebno insekticida, eleminišemo miris i ukus povrća i to može da nam bude parametar po kome ćemo birati voće i povrće.

"Unošenjem zdravog voća i povrća, ne samo da čuvamo svoje zdravlje nego ga i popravljamo", zaključio je Momirović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.