OVE NAMIRNICE SVE VREME JEDETE NA POGREŠAN NAČIN: Niste ni SVESNI šta vam se DEŠAVA U CREVIMA
Namirnica, Foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

zapamtite to

OVE NAMIRNICE SVE VREME JEDETE NA POGREŠAN NAČIN: Niste ni SVESNI šta vam se DEŠAVA U CREVIMA

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad creva

Objavljeno: 17:28h

Nutricionisti upozoravaju nije poželjno konzumirati hranu najmanje dva sata pre spavanja, kako se ne bi bespotrebno opteretio organizam.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ali, fermentisani mlečni proizvodi spadaju u jedne od retkih namirnica koje možete konzumirati tokom večernjih časova, a da ne poremetite i narušite kvalitet sna. Proizvodi poput pavlake, kefira, svežeg sira, kiselog mleka, jogurta spadaju u tu grupu namirnica.

1 / 4 Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

Fermentisani mlečni proizvodi imaju višestruku korist po zdravlje - normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita itd. jer su bogate proteinima, kalcijumom (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama. Bifidobakterije se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

Ali, da bi vaš organizam zaista imao koristi, morate znati kada bi bilo najpoželjnije konzumirati ih i kada ne bi.

Sir
foto: Profimedia

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mleče proizvode uzimate minimum sat i po nakon jela!

1 / 5 Foto: Profimedia

"Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak", ističu nutricionisti

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad creva. Na dnevnom nivou, poželjno je da unesete sledeće količine:

Kefir, jogurt i kiselo mleko - preporučuje se 1-2 čaše dnevno;

Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - preporučena doza je 100 grama dnevno.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.