OVE NAMIRNICE SU SPAS ZA ŽELUDAČNU KISELINU: Nikada više NEĆETE osetiti GORUŠICU
Namirnica, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

jeditte ih

OVE NAMIRNICE SU SPAS ZA ŽELUDAČNU KISELINU: Nikada više NEĆETE osetiti GORUŠICU

Osim ovsenih pahuljica, dobar izbor su i hlebovi od celog zrna ili integralni pirinač

Objavljeno:

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije osetila kiselinu u želucu, odnosno gorušicu. Istraživanja pokazuju da u današnjoj populaciji čak svaka treća osoba ima problema sa ovom pojavom. Gorušica se javlja kada donji ezofagealni sfinkter, mišić koji zatvara želudac sa gornje strane, nije dovoljno zatvoren.

1 / 5 Foto: Profimedia

Tada se kiselina iz želuca vraća u jednjak što daje osećaj pečenja. Kada jedemo, ovaj mišić je otvoren da propusti hranu u želudac. Gorušica se obično javlja oko sat vremena posle jela.

Postoje razni uzroci za to, a jedan od glavnih je hrana koju konzumiramo.

Ovih sedam vrsta namirnica mogu da ublaže želudačnu kiselinu i na taj način sprečite nastanak nekog od ozbiljnih problema, poput GERB-a.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke

1. Povrće

Povrće samo po sebi ima veoma malo masti i šećera, i pomaže u smanjivanju želudačne kiseline. Najbolje opcije kada je ovaj tip namirnice u pitanju jesu boranija, brokoli, karfiol, lisnato povrće, krompir i krastavci.

Đumbir
foto: Profimedia

2. Đumbir

Đumbir ima protivupalna svojstva i prirodan je lek za želudačnu kiselinu i druge gastrološke probleme. Dodajte narendani koren đumbira u hranu koju pripremate ili jednostavno napravite hladni ili topli čaj od đumbira i popijte.

3. Ovsene pahuljice

Pahuljice su veoma čest izbor mnogima kada je doručak u pitanju. Integralne žitarice su i odličan izbor vlakana, a hrana bogata vlaknima utiče na smanjivanje želudačne kiseline. Osim ovsenih pahuljica, dobar izbor su i hlebovi od celog zrna ili integralni pirinač.

1 / 5 Foto: Profimedia

4. Neke vrste voća

Necitrusno voće poput dinje, banane, jabuke i kruške ređe izaziva želudačnu kiselinu nego ostale vrste.

5. Posno meso i riba

Posne vrste mesa, poput piletine, ćuretine, ribe i morskih plodova ima malo masti i reguliše pojavu želudačne kiseline. Kada ih pripremate, to učinite na grilu, roštilju, pečene ili kuvane, bez previše dodavanja masti.

Belance
foto: Printscreen/Youtube/Eksplozija

6. Belanca

Belanca su uvek dobra opcija. Izbegavajte žumanca, jer imaju puno masti i mogu da izazovu pojačanu kiselinu u želucu.

7. Zdrave masti

Izvori zdravih masti su avokado, laneno seme, maslinovo ulje, susamovo ulje, hladno ceđeno suncokretovo ulje i orasi. Smanjite unos zasićenih i trans masti, i zamenite ih zdravijim opcijama.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.