EVO ZA KOGA DŽEM MOŽE BITI OPASAN
Džem, Foto: Printscreen, Youtube

PAŽNJA

EVO ZA KOGA DŽEM MOŽE BITI OPASAN

Morate biti oprezni s upotrebom džema za ljude koji pate od dijabetes melitusa ili kojima preti opasnost od ove bolesti, kao i za ljude koji pate od gojaznosti

Objavljeno: 12:08h

Džem je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih načina očuvanja voćnih i bobičastih useva.. Osim toga, prirodni desert je jednostavan za pripremu, bez hemijskih dodataka, siguran i ukusan.

Uprkos svim svojim prednostima, ne savetuje se zloupotreba džema: je li domaći džem koristan i može li naštetiti?

VITAMINI

Da li su vitamini sačuvani u marmeladi, jer je podvrgnuta dovoljnoj toplotnoj obradi da tamo ne ostane praktično ništa korisno? Zapravo se neki vitamini nesumnjivo zadržavaju, a što je vreme kuvanja kraće, to je više vitamina. Ali teško je džem nazvati vitaminskom bombom.

Voće i bobice bogati su beta-karotenom, askorbinskom kiselinom, vitaminima grupe B, E. Beta-karoten i askorbinska kiselina deloomično se uništavaju tokom kuvanja, vitamini B1, B2, PP i E ostaju praktički nepromenjeni.

1 / 6 Foto: Printscreen, Youtube

VREDNOST KALORIJA

Džem je visokokaloričan proizvod, jer sadrži puno šećera, inače džem bez njega ne bi bio tako ukusan. Voćna fruktoza je manje kalorična, pa blagodati džema možete povećati dodavanjem manje šećera i korištenjem slatkog voća i bobičastog voća.

Morate biti oprezni s upotrebom džema za ljude koji pate od dijabetes melitusa ili kojima preti opasnost od ove bolesti, kao i za ljude koji pate od gojaznosti.

UTICAJ NA RASPOLOŽENJE

Kao i svaki desert, džem može uticati na vaše raspoloženje. Nakon uzimanja, serotonin se oslobađa u krv - hormon radosti. Rad mozga se poboljšava, aktivnost se povećava, nastaje radost.

EFEKTI NA ZUBE

Šećer je izvrsno uzgajalište bakterija koje luče kiselinu i uništavaju caklinu. Naravno, nakon toga sledi karijes i zubi gube snagu. Ako volite džem, naviknite se ispirati usta ili oprati zube odmah nakon što ga popijete.

EFEKAT NA STOMAK

Ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, kiselost je poremećena-džem sigurno neće biti vaš korisni must have. To će samo povećati probleme povećavajući kiselost. Takođe potiče lučenje želučanog soka i povećava apetit, što nije u rukama hroničnog gastritisa.

S druge strane, u džemu ima puno vlakana, koja se ne razgrađuju pod uticajem visoke temperature, pa će stoga pomoći želucu i crevima da rade.

UTICAJ NA IMUNITET

Ovaj džem sadrži preventivne doze vitamina C, kao i nepromenjeni vitamin E - oni povećavaju i podržavaju imunitet u periodu virusnih bolesti. Najveća količina korisnih vitamina nalazi se u džemu od ribizle i maline, posebno ako je sa semenkama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.