PODRIGIVANJE I BOL U ŽELUCU UKAZUJU NA OPASNU BAKTERIJU: Dugo živi u vama i JEZIVA JE
Ilustracija, Foto: Facebook printscreen

vaŽno

PODRIGIVANJE I BOL U ŽELUCU UKAZUJU NA OPASNU BAKTERIJU: Dugo živi u vama i JEZIVA JE

Nadut stomak, stalno podrigivanje i tup bol u želucu, možda su nešto što biste pripisali lošoj ishrani ili prejedanju, ali ovi simptomi mogu da ukazuju na aktivnost heliko bakterije.

Objavljeno:

Pojedina teška oboljenja, najproblematičnija su zbog toga što se teško otkrivaju i prikazuju se simptomima koji mogu da se protumače kao sasvim uobičajena pojava.

Nadut stomak, stalno podrigivanje i tup bol u želucu, možda su nešto što biste pripisali lošoj ishrani ili prejedanju, ali ovi simptomi mogu da ukazuju na aktivnost heliko bakterije.

Nadutost
foto: Profimedia

Heliko bakterija je jedna od uobičajenih bakterija koje nastanjuju čovekov digestivni trakt, naročito donji deo želuca.

Ono što je izdvaja od drugih bakterija je sposobnost da živi u gotovo nemogućim uslovima, kakav je želudac zbog prisustva kiseline.

Zvanične statistike procenjuju da 60 odsto svetske populacije ima ovu bakteriju. Blaga zapaljenja su najčešći simptomi aktivnosti heliko bakterije, ali se smatra da su upravo ovakve infekcije odgovorne za nastanak gastritisa i čira na želucu.

Nadutost
foto: Profimedia

Heliko bakterija je poprilično lukav mikroorganizam jer ume da se sakrije od imunološkog odgovora tela. Kada ova bakterija prodre u sluzokožu želuca, ona počne da stvara supstance koje neutrališu želudačnu kiselinu. To čini ćelije želuca ranjivijim i osetljivijim na sopstvenu kiselinu. Kombinacija kiseline i bakterije nagriza i iritira sluzokožu želuca i može da dovede do nastanka čira na dvanaestopalačnom crevu ili u želucu.

Najčešće se prenosi konzumiranjem zagađene hrane ili vode, kontaktom usta na usta ili kontaktom izmeta sa usnama, do kog dolazi kada neko ne opere dobro ruke nakon toaleta. Poslednji način prenošenja jasno govori da je higijena jedna od glavnih preventiva.

Kada infekcija dovede do nastanka čira, javljaju se jaki bolovi. Pacijenti najčešće opisuju ovaj bol kao nagrizajući i iznenadan, a stanje može da pogorša i određena hrana.

Mučnina, nadimanje stomaka, prekomerno podrigivanje i žgaravica, takođe su česti simptomi heliko bakterije. Pored njih, javljaju se i nedostatak apetita, neobjašnjivo mršavljenje, groznica, pa i svrab.

Kod nekih pacijenarta, javljaju se i problemi sa gutanjem, odnosno bol prilikom jela. Heliko bakterija može da izazove i osećaj malaksalosti koji prati bol u želucu, kao i pojavu krvi u stolici.

To su simptomi koji mogu biti prouzrokovani i drugim poremećajima, zbog čega je neophodno otići na pregled.

S obzirom na to da većina ovih simptoma spada u donekle uobičajene pojave, važno je obratiti pažnju na simptome, a najviše na njihovo trajanje. Simptomi drugih oboljenja obično traju kraće nego kada se radi o heliko bakterji.

Krv ili crna boja stolice, znakovi su da vam je pomoć lekara neophodna.

Što se tiče prenošenja, ono često zavisi od čovekovih životnih uslova. Neredovna higijena, deljenje životnog prostora sa više ljudi od kojih je makar jedna osoba zaražena, znače veći rizik od zaraze.

Pored toga, deca su česti prenosnici.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.