MNOGI BACAJU 1 DEO MESA, A NEMAJU POJMA DA JE TO NAJBOLJE ZA SRCE: Puno je vitamina, a koristi se i za OVO
Meso, Foto: Profimedia

za vaše zdravlje

MNOGI BACAJU 1 DEO MESA, A NEMAJU POJMA DA JE TO NAJBOLJE ZA SRCE: Puno je vitamina, a koristi se i za OVO

Meso životinjskih organa (jetra, jezik, pankreas, bubrezi i drugo) bogato je vitaminom B, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, holinom i vitaminima rastvorljivim u mastima (A, D, E i K)

Objavljeno:

Kardiolog dr. med. Vilijam Dejvis veruje da je hrana koja je dobra za creva često dobra za srce. Zato je dr Dejvis naveo neke od omiljenih namirnica koje uvek drži u frižideru, a koje mu pomažu da održi zdravlje srca.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

Kardiolog koji hvali meso? Ovo je zaista neobično. Obično se dijeta za dobrobit srca zasniva na hrani biljnog porekla, a to često znači odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi i krvni pritisak.

Čak je i studija objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce dokazala da oni koji se pridržavaju biljne ishrane mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16 odsto.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/leckere Küche

Međutim, Dejvis veruje da je organsko meso (meso životinja koje su pasle travu) važan deo uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso životinjskih organa (jetra, jezik, pankreas, bubrezi i drugo) bogato je vitaminom B, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, holinom i vitaminima rastvorljivim u mastima (A, D, E i K).

Iskoristite sve

"Savremeni ljudi su postali toliko gadljivi da više ne jedemo ni mozak, ni srce, ni jezik, ni jetru. Pored toga, radimo veoma glupe stvari, na primer kupujemo meso bez kostiju, pileća prsa bez kože i ne koristimo hranljive materije koje se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu koji se nalaze u koži", rekao je Dejvis.

Odbacivanjem kože i kostiju životinja, kaže dr Dejvis, mi zapravo odbacujemo blagodeti mesa i savetujemo vam da sačuvate kosti, salo i od njega pravite čorbe i supe.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Tu su i mahunarke

Pored mesa, njegova omiljena hrana su mahunarke. Pasulj, grašak, soja, slanutak treba da budu deo dnevnog menija. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srca smanjujući nivoe LDL (lošeg) holesterola. Pored toga, mikrobiomi creva obožavaju ishranu zasnovanu na hrani biljnog porekla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu dobroj bakteriji Akermansia muciniphila da raste.

Eterična ulja za jelo

Potrebna su dalja istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture praktikuju upotrebu ulja i bilja za zdravlje. U stvari, neka istraživanja sugerišu da pijenje eteričnih ulja može smanjiti loše varenje.

Na primer, esencijalno ulje nane poboljšava zdravlje creva, dok ulje gorke narandže poboljšava zdravlje stomaka. Međutim, nikako ih ne treba uzimati bez konsultacije sa svojim lekarom ili nutricionistom, jer morate biti veoma oprezni.

"Postoji specifičan način unosa eteričnih ulja jer ih ne treba uzimate direktno", ističe Dejvis i dodaje da je opšte pravilo: "Pazite na zdravlje creva i srce će vam biti zahvalno".

Takođe, neka eterična ulja ne bi trebalo da se unose u organizam, poput ulja breze, eukaliptusa...

(Espreso / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.