Ova podmukla namirnica krije 3 opasnosti za vaše telo (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

malo zrno zlata ili?

Ova podmukla namirnica krije 3 opasnosti za vaše telo (FOTO) (GIF)

Ona se od svih ostalih namirnica najčešće upotrebljava, a za mnoge osobe je nezamenljiva... Da li možete da pogodite koja?
Objavljeno:

2. Gluten iz pšenice ima loš uticaj na zglobove

Poznato je da celijakija još uvek nije dobro istražena, a milioni Amerikanaca verovatno imaju alergiju na pšenicu, a da toga nisu svesni. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posledica te alergije koja nije dijagnostikovana. Ne postoje dva čoveka koja su obolela od celijakije sa istim simptomima bolesti.

foto: Gif

Najčešći simptomi koji se javljaju zbog intolerancije na gluten su: dijareja, opstipacija, bol u stomaku, anemija, bol u kostima, lak prelom kostiju, poremećaj kože i oslabljen imunitet. Obolelim osobama preporučuje se konzumiranje mlevenih žitarica i mahunarki u brašnu koje ne sadrže gluten. Alternativa mogu biti amarant, heljda, leblebije, sočivo, grašak, kinoja, soja ili tapioka.

foto: Thinkstock

3. Ugljeni hidrat pšenice amilopektin povećava količinu šećera u krvi

Ugljeni hidrati iz pšenice na kraju se pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljenog hidrata koji može da poveća količinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.

foto: giphy

U današnjoj komercijalnoj ponudi proizvoda od pšenice najčešće nalazimo na nutritivno osiromašenu pšenicu koja sadrži puno skroba, koji u sastavu ima najviše amilopektina. Izborom integralnog brašna i hleba i ishrane bogate voćem i povrćem možemo da utičemo na kontrolu šećera u krvi.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.