AKO PRIMETITE DA SKUVANA JAJA IZGLEDAJU OVAKO, NEMOJTE DA IH BACATE: Bezbedna su za jelo, samo uradite 1 POTEZ
jaja, Foto: Profimedia

VIĐALI STE TO

AKO PRIMETITE DA SKUVANA JAJA IZGLEDAJU OVAKO, NEMOJTE DA IH BACATE: Bezbedna su za jelo, samo uradite 1 POTEZ

Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo, iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada

Objavljeno:

Da li ste ikada primetili zelenkasto-sivkastu nijansu oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta?

1 / 4 Foto: Profimedia

Ako ste skloni da kuvate jaja, onda ste sigurno jeli i "zelena žumnaca" . Ipak da li ste se ikada zapitali da li su ovakva jaja bezbedna za jelo?

Šta uzrokuje zelenu nijansu oko tvrdo kuvanog jajeta?

1 / 3 Foto: Profimedia

Zelena nijansu dve stvari mogu da uzrokuju. Kada ostavite jaja da ključaju predugo, vodonik u belancu se pomeša sa sumporom u žumancetu. Ovo izaziva hemijsku reakciju koja formira prsten preko žumanca. Alternativno, zeleni prsten može doći od velike količine gvožđa u kipućoj vodi. Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo, iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada. Ako vam se njihov ukus ne dopada izbegavajte da jaja prekuvate i brzo ih ohladite pod tekućom vodom ili u posudi sa ledenom vodom. Zatim ih čuvajte u ljusci u frižideru.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.