OVA 4 ZNAKA UKAZUJU DA VAM U ORGANIZMU NEDOSTAJE VAŽAN MINERAL: Ne ignorišite ove simptome
Umor, Foto: Profimedia

za vaše dobro

OVA 4 ZNAKA UKAZUJU DA VAM U ORGANIZMU NEDOSTAJE VAŽAN MINERAL: Ne ignorišite ove simptome

Umor može da bude i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu

Objavljeno:

Ako jedete dosta hrane koja dolazi iz kese ili kutije, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionista Loren Blejk iz Wexner Medical Centrea u Ohaju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kalijum obezbeđuje pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu, piše Zadovoljna.hr.

Uz to, ublažava efekte preterane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak.

Ovo su najčešći znakovi da vam u telu nedostaje kalijuma:

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Umor

Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi da bude uzrok, tvrdi Loren Blejk. Umor može da bude i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Grčevi u mišićima

Kada su nivoi tog minerala u telu niski, pojedinac oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba.

1 / 3 Foto: Profimedia

3. Osećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u telu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti.

Vrtoglavica
foto: Profimedia

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara, upozorava nutricionista. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnce u rukama i nogama.

4. Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu, krvni sudovi se mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije – najvažniji mišić u telu ne može dobro raditi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

1 / 3 Foto: Profimedia

5. Stalna nadutost

Telo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao da bude jedan od razloga.

(Espreso / Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.