OVO VOĆE JE PRAVI ELIKSIR MLADOSTI: Tata-mata za vaš IMUNITET !
Voće, Foto: Profimedia

šaka zdravlja

OVO VOĆE JE PRAVI ELIKSIR MLADOSTI: Tata-mata za vaš IMUNITET !

Pre­pun je an­tio­k­si­da­na­sa i sa­dr­ži vi­še vi­ta­mi­na C ne­go po­mo­ran­dže i dru­gi ci­tru­si.

Objavljeno:

Odli­čan je izvor ka­li­ju­ma, vla­ka­na, vi­ta­mi­na A i E, zbog če­ga ima mno­štvo zdra­v­stve­nih pred­nos­ti.

Mno­gi ljudi ne zna­ju da je ki­vi jed­na od na­j­zdra­vi­jih na­mi­r­ni­ca. Pre­pun je an­tio­k­si­da­na­sa i sa­dr­ži vi­še vi­ta­mi­na C ne­go po­mo­ran­dže i dru­gi ci­tru­si.

Odli­čan je izvor ka­li­ju­ma, vla­ka­na, vi­ta­mi­na A i E, zbog če­ga ima mno­štvo zdra­v­stve­nih pred­nos­ti. Činjenica je da prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi prestiže čak i bananu.

Kivi
foto: Profimedia

Konzumiranjem samo dva kivija na dan u toku njegove sezone, čuvate svoje zdravlje jer on pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a ostale zdravstevene prednosti kivija pročitajte u nastavku teksta:

1. Re­gu­li­še kr­v­ni pritisak

Ki­vi je bo­gat izvor ele­k­tro­li­ta ka­li­ju­ma, ko­ji igra va­žnu ulo­gu u odr­ža­va­nju do­vo­lj­ne ko­li­či­ne te­č­nos­ti u te­lu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i su­pro­t­sta­vlja se ne­ga­ti­v­nim uči­n­ci­ma na­tri­ju­ma.

2. Sni­ža­va holesterol

Vla­k­na u ki­vi­ju mo­gu sma­nji­ti ni­vo lo­šeg ho­le­ste­ro­la. Ka­ko sma­nju­je ni­vo ho­le­ste­ro­la, ta­ko sma­nju­je i ri­zik od nastan­ka sr­ča­nih bo­le­sti i sr­ča­nog uda­ra. Pra­vi­lan unos ka­li­ju­ma je klju­čan za zdra­vo sr­ce, a ki­vi je je­dan od najboljih izvo­ra.

3. Jača imunitet

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

Kivi
foto: Profimedia

4. Pomaže kod zatvora

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

5. Jača kosti

Minerali koji su prisutni u kiviju, na primet magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usled preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

6. Ublažava nervozu i uznemirenost

Takođe, idealan je i u borbi protiv stresa. Kivi sadrži vlakna koja sprečavaju nastanak zatvora i veoma je dobar za varenje, prevenira gastritis i pomaže kod gasova.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.