Ove patike su nekad bile na vrhuncu slave. Šta mislite koje od njih se i danas nose? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

koje su vaše omiljene?

Ove patike su nekad bile na vrhuncu slave. Šta mislite koje od njih se i danas nose? (FOTO) (GIF)

Tokom godina se moda toliko promenila da vam ponekad deluje smešno šta ste sve mogli da nosite. Ipak, postoje i stvari koje su neprolazne, baš takve kakve su

Objavljeno: 15:13h
Dragana Vulović

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Patike su vrsta obuće koja se najčešće nosi prilikom sportskih aktivnosti i obeležavaju kežual stil. Zapravo prva obuća je napravljena pre 40 000 godina, a nastala je iz potrebe da čovek zaštiti stopalo od povreda i ogrebotina prilikom lova. Najstarija očuvana obuća je bila napravljena od kože, a ostaci najstarije obuće su pronađeni u Jermeniji.

Naj kul patike stare Jugoslavije: Da li ste nekad nosili startasice? Opet su u modi! (FOTO) (VIDEO)

Do 1790. godine se istorija obuće prilično menjala, a te značajne godine su u Londonu stvorene pertle i to je zauvek promenilo izgled obuće.

14 tetovaža koje će shvatiti samo pravi ljubitelji muzike (FOTO)

foto: tumblr

Godine 1844. ‚‚Goodyear" lansira patent za vulkanizaciju u kom kaučuk pretvara u gumu i time utire put za proizvodnju novih i prilično izdržljivih đonova.

Lajman Rid Blejk 1858. godine patentira mašinu koja spaja gornji deo cipele sa đonom, i to zauvek menja tok istorije. Prve patike nalik na današnje se pojavljuju 1916. godine kada korporacija ‚‚ United States Rubber Company" predstavlja patike ‚‚ Keds" i prvi put se koristi reč ‚‚sneakers" u prevodu šunjalice.

foto: tumblr

Od tada patike se neprestano menjaju, a proizvođači svakim novim modelom sebi zadaju sve više i više standarde.

Ključni momenat u nastanku i promeni stila patika imala je firma ‚‚Converse" njihovi modeli su legendarni i oni se uvek vraćaju u modu, a ne postoji era koju nisu obeležile. Istorija Konves patika započinje sa mladim košarkašem Čakom Tejlorom koji je radio u ovoj kompaniji. On je predložio nekoliko izmena, uključujući to da patike budu dublje da bi davale bolju potporu zglobovima.

foto: tumblr

Kroz dekade istorija patika se menjala ovako:

1970. godine je bila aktuelna Jugoslovenska konfekcija

Startas patike su preplavile staru Jugu sedamdesetih godina. Bile su popularne i zgodne za nošenje, pa ne čudi što su ih svi nosili na časovima fizičkog. Izbor nije bio preterano velik roze, bele i crne. Bile su dostupne svim slojevima stanovništva, pa su ih svi kupovali.

Od 2008. godine ovaj brend ponovo postaje prisutan na balkanskom tržištu, iz Hrvatske se raširio u celu Evropu. Danas su ovi modeli uglavnom dizajnirani, unikatni i jedinstveni ali se i dalje prave na stari način. Tehnika pravljenja Startasica se održala skoro četrdeset godina.

A photo posted by Startas USA (@startasusa) on

1980. Starke, Adidas Superstar i Nike Air Max 1, Adidas popularno nazvane Vimbldonke, Šangajke

Svima je poznato da je Nike Air Max obeležio više dekada u istoriji mode, ali prva njihova pojava je obeležila 80-e godine. Osim njih na ulicama su mogle da se nađu i Adidas Super Star kao i Starke. Starke nikada nisu ni izlazile iz mode samo su imale periode kada su bile i kada nisu bile u prvom planu, a veliku slavu su doživele posle filma ‚‚Roki" jer je u većini scena Silvester Stalone baš njih nosio.

foto: tumblr

Šangajke su takođe bile posebno zanimljive kod nas jer su bile dostupne svim slojevima stanovništva pa su ih svi kupovali, kao deceniju ranije Startasice. Bila su dva modela plitki i duboki u samo dve boje beloj i crnoj. Ličile su na Starke samo je gumeni vrh bio malo izrezbaren i plići.

foto: batice.blogspot.com

1990. Nike Air Max, Džordanke i Reebok Pump

Ove godine su obeležili svi mogfući modeli Najkovog er maksa, a najpoznatiji među njima je bio Nike Air Max 95. Obeležio ih je klasičan izgled u malo džombastijem izdanju.

foto: nike promo

Reebok Pump su zapravo bile atletske patike, bile su jako duboke i uglavnom su mogle da se nađu u beloj boji. Zapravo su lansirane 24. novembra 1989. godine, a punu slavu kod nas su doživele par meseci kasnije, početkom 1990. godine. To su bile prve patike koje su osim što su bile dubole imali i visok jezičak sa sunđerčićem i mogle su potpuno da obezbede skočni zglob.

foto: tumblr

Džordanke su Najkov model koji je postao popularan zahvaljujući košarci i Majklu Džordanu. Te godine Majkl Džordan postaje zaštitno lice Najka, a sam Najk se probija na mesto No. 1 među brendovima. Džordanke su kod nas svoju popularnost stekle tek kasnije.

foto: nike promo

2000. Puma Suede, Nike Air Force, Skejterke (Vans, Globe), Rukometne Adidas patike tzv Ričardsonke, Ribok Klasik, Najk Er Fors

foto: tumblr

Početkom 2000- ih svi su nosili Pumine patike, a uz njih je priskako i Nike Air Force, konačno je Najkov čuveni Er Maks doživeo zatišje i u prvi plan Najkovih modela se probija potpuno nov model.

foto: puma promo

Skejterke su bile izrazito popularne među mladima, odražavale su urbanu kulturu. Odlikovala ih je udobnost, a na izgled su bile prilično džombaste sa širokim pertlama.

foto: giphy

Ribok klasik patike su postale izrazito popularne kao odličan izbor za kežual kombinacije. Najčešće su se nalazile u crnoj ili beloj boji. Pravile su se od kože, a trebalo je da odaju izgled retro košarkaških patika na moderan način.

foto: reebok promo

2010. Vraćaju se Starke i naravno nezaobilazno Nike Air max

foto: tumblr

Neke zanimljivosti:

80-ih je bio popularan Kronos, nosili ih Dražen Petrović i Dražen Dalipagić

foto: defynewyork.com

- Moje odrastanje obeležila je pojava modela ‚‚Air Max" kompanije Nike, koje su imali svi imućniji klinci. I ostali su prosto morali da ih nose, da bi bili ‚‚in", pa su roditelji bili primorani da štede i po godinu dana, ne bi li svoje mališane obradovali za kraj školske godine, rođendan, ili novu godinu. S obzirom kakvo je vreme bilo, mnogi su sutradan u školi ostajali bez njih... i kući se vraćali bosi - rekao je naš sagovornik Andrej, koji je odrastao tokom devedesetih.

foto: nike promo

U moje vreme svi živi su nosili Pumu - kaže Milan.

foto: giphy

- Bile su neke Ribok koje su svi furali. Šangajke obavezno, Air Max (sa Buvljaka), bilo je par likova koji su nosili i neke fejk Džordanke, Wink za mali fudbal i Lotto - Kaže Uroš.

foto: batice.blogspot.com

- 80ih adidas Vimbldonke (za šminkere), duboke Pumine bele (nosili su ih svi metalci), Adidas univezalke, Startas Borovo, Adidas top tenke, Nike one Džogerice. 90ih Džordanke u svim oblicima, Reebok Pump, Adidas reprezentacija ih nosila na svetskom prvenstvu 1990-e, i ja ih imao - kaže Saša.

foto: giphy

(Dragana Vulović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.