IZOLACIJA JE SAVRŠENO VREME ZA PILING LICA I TELA: Ovo su recepti za domaće tretmane koji deluju kao profesionalni!
Piing lica, Foto: Profimedia

isprobajte

IZOLACIJA JE SAVRŠENO VREME ZA PILING LICA I TELA: Ovo su recepti za domaće tretmane koji deluju kao profesionalni!

Pomešajte kafu i gel za pranje lica i osvežite se za pola minuta

Objavljeno:

Majstorica kozmetike Petra Kump dala je nekoliko recepata za odlične pilinge kojima se pomlađuje koža, ne samo tela, nego i lica.

Naime, stručnjaci procenjuju da do 40 posto odraslih starijih od 25 godina ima nepravilnosti na koži i kožu sklonu aknama te da su čak 75-85 posto žene. Akne u odrasloj dobi mogu biti posledica hormonalnih problema, ali veliku ulogu u njihovom nastanku imaju i genetska predispozicija, pušenje, neodgovarajuća nega kože, stres te šminka i nepravilno čišćenje lica, objašnjava profesorka i majstorica kozmetike Petra Kump, vlasnica salona lepote Petra Kump u Zagrebu.

Osim što akne mogu biti podstaknute hormonskim promenama, nastaje, zbog povećane proizvodnje sebuma i to onog gušćeg zbog kojeg dolazi do prekomernog punjenja pora, kod akni stres takođe igra veliku ulogu jer podiže lučenje kortizola. To može dovesti do povećanje upala, što može potaknuti i pogoršati akne. - I određene namirnice takođe mogu izazvati nepravilnosti i akne na koži. Neka istraživanja su pokazala da bi konzumacija određenih mlečnih proizvoda mogla biti povezana s aknama.

Korištenje komedogene kozmetike i šminke (koji uzrokuju akne) takođe može biti problem, naročito danas kada žene koriste veliki broj preparativnih i dekorativnih kozmetičkih proizvoda - objašnjava Petra Kump.

Ovaj estetski problem najčešće se vidi na licu, ali može se pojaviti na bilo kojem delu tela.

Nakon što upalni proces prođe, na tom mestu ostaje promena u pigmentaciji, koža postaje tamnija. Prištićima po telu takođe doprinose znojenje, ali i uska pripijena ideća i materijali.

Redovno čišćenje lica mehaničkim postupcima kod stručnjaka u kozmetičkim salonima, uz hemijski piling AHA kiselinama koje potiču hidratizaciju i obnavljanje kože, smanjuju proširene pore i normalizuju rad žlezda lojnica, a čiji pojačan rad uzrokuje pojavu nečiste kože i akni

Kozmetčki preparati sa salicilnom kiselinom mogu biti od pomoći jer odčepljuju pore i umanjuju upalu na koži. Benzoil peroksid također ima antibakterijska svojstva i može pomoći u uklanjanju mrtve kože. Retinoidi (derivati vitamina A) također imaju protuupalne učinke i povećavaju brzinu kojom se stanice naše kože dele, što pomaže bržem zaceljivanju kože. Mnogi preparati koji se kupuju bez recepta takođe sadrže retinoide.

No treba paziti da se koriste uz zaštitni faktor kad se izlažemo suncu.

1 / 1 Foto: Profimedia

Kako možete kod kuće održavati čistu kožu lica i tela?

Sapun ili gel za tuširanje neka sadrži sastojke kao što su benzil-peroksid, salicilnu kiselinu ili sumpor, koji usporavaju upalne procese. A nakon tuširanja odlične su kreme i losioni sa sastojcima kao što su bakar, cink ili urea koji će pomoći hidratizaciji i smanjivanju upale i brže će sušiti već nastale. Leti more pozitivno deluje na sušenje upalnih procesa i zatvaranje pora, tako da se smanjuje mogućnost nastanka novih upala.

Važno je raditi piling koji skida gornje mrtve ćelije i tako spečava začepljivanje pora na koži.

Pilinzi su odlično rešenje kojim ćete ne samo održavati kožu i pore čistima već će ona tako disati punim kapacitetom. Možete ga kupiti ili napraviti u kućnoj varijanti.

Hranjive stvari koje će nahraniti stanice prodre će duboko, a koža će se podmladiti nakon takvog tretmana, postaće rumena i jedra. Često nakon pilinga kliijentkinje su oduševljene, a drugi ih pitaju "Ajme, što si to radila s licem" - govori majstorica kozmetike Petra Kump.

Za telo

Osnova neka vam budu so, može i krupnija morska ili šećer, te mlevena kafa. Pomešajte s uljem, a ono može biti maslinovo ili neko drugo. Njega stavite puno više nego abrazivnog sredstva. Nanesite na kožu i povlačite dugačkim pokretima gore dolje i kružno, te neprestano trljajte odnonso masirajte 1/2 minute. Isperite s vodom. Posle tog postupka ne morate više hraniti kožu kremama ili drugim sredstvima.

Za lice: Birajte za lice ipak malo blaža abrazivna sredstva (sitnija so..) Umesto ulja šećer i so možete mešati s medom ili vašim gelom za čišćenje lica.

Opšta pravila:

Piling radite jedan put nedeljno i lica i tela. Kafa ima najveći efekat na površinsku cirkulaciju, i nemojte se bojati koristiti je i na licu, ako vam koža nije izrazito osetljiva.

Ako imate normalnu kožu piling možete raditi koliko vam dugo odgovora, čak i do pola sata. Ne treba se bojati i čvršće masaže jer se tako podstiče cirkulacija, koža se "probudi" i skidaju se mrtve ćelije kože. A ostale se ćelije potiču da proizvode sve što im je potrebno za rad. Tu će posebno pomoći grublji i hemijski pilinzi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.