OVAJ MODNI DODATAK NIKAKO NEMOJTE DA NOSITE DOK TRAJE EPIDEMIJA: Skuplja bakterije!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ODREKNITE GA SE

OVAJ MODNI DODATAK NIKAKO NEMOJTE DA NOSITE DOK TRAJE EPIDEMIJA: Skuplja bakterije!

Sačekajte sa ovim nakitom

Objavljeno:

Studija objavljena 2018. godine, koja je sprovedena na Univerzitetu u Džordžiji, otkrila je da, kada su zdravstveni radnici nosili prstenje na svojim poslovima, delovi gde prstenje dodiruje kožu predstavljaju "zaštićeno područje na kojem se bakterije mogu množiti".

Takođe, u studiji je otkriveno da su ljudi, koji nisu nosili prstenje, imali bolji efekt pranja ruku s više ubijenih bakterija od onih koji su nosili prstenje.

foto: Imgur/melinte

Dezinfekcija ruku sa sredstvima za dezinfekciju je, takođe, manje efikasna ako se prstenje nosi. Studija iz 2003. godine pokazala je da su medicinske sestre, koje su nosile prstenje i nanosile sredstva za dezinfekciju ruku, koristile maramice za dezinfekciju ili prale ruke antimikrobnim sapunom, nakon toga imale više bakterija na rukama od onih koje nisu nosile prstenje, a obavile su iste higijenske postupke, navodi Insider.

Prstenje koje se skine s prstiju, a pre nego što se vrati nazad, mora se takođe oprati.

- Ako je prstenje kontaminirano i vi ga vratite na prste nakon pranja ruku, ponovo ste kontaminirali ruke - navodi za HuffPost Lusi Vilson, profesorka na Odsjku za hitne zdravstvene usluge sa Univerziteta Merilend.

Ako se ne možete odvojiti od svog prstenja, istoričarka nakita Elizabet Dojl savetuje prstenje oprati vrućom vodom i sapunom kako biste ga dezinficirali bez bojazni od oštećenja, a što bi se moglo dogoditi upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.