POMOĆU OVIH PRAVILA VAŠA KOSA ĆE DELOVATI BESPREKORNO: Pod 1 je ZLATNO PRAVILO, a 12 sve žene PREZIRU!
Foto: Profimedia

u svakom trenutku treba biti glamurozan

POMOĆU OVIH PRAVILA VAŠA KOSA ĆE DELOVATI BESPREKORNO: Pod 1 je ZLATNO PRAVILO, a 12 sve žene PREZIRU!

Nega je najvažnija, ali samo ako je na pravi način

Objavljeno:

Želeli smo da utvrdimo određena pravila i na kraju krajeva saznamo istinu od onoga: „Po čemu se prepoznaje dobar frizer?“, pa do: „Kako da u salonu zaista dobijemo izgled koji želimo?“. Donosimo zanimljive odgovoe i to od stručnjaka.

1. Pitajte za adresu

Ako na ulici, u kafiću ili u javnom prevozu ugledate nekoga sa odličnom frizurom, ne ustručavajte se - pitajte. Ko je odgovaran za umetničko delo na njenoj glavi? Svaka će žena osetiti ponos i zadovoljstvo i sigurno će otkriti adresu frizera.

2. Dogovorite savetovanje

Ukoliko želite potpuno da promenite izgled, nije neophodno da odmah krenete u akciju. Prvo dogovorite termin za savetovanje kod frizera - bez šišanja. Dovoljno je desetak minuta - da vam frizer objasni šta vam odgovara, a šta ne. Za savet vam verovatno neće ništa naplatiti.

3. Čekirajte Instagram

Danas se većina frizerskih salona prezentuje putem stranica na Facebooku i Instagramu. I to trebate da iskoristite. Ovde se nalaze fotografije pravih mušterija, a ne fotke modela i zvezda nakon nekoliko sati stajlinga.

4. Autentično se obucite

Došli ste kod frizera u trenerci, jer je u komšiluku? OK, to nije problem. Ali, samo ako vam taj izgled zaista odgovara. Naime, frizeru je važno da zna koji ste tip osobe, to jest koji je vaš stil - i shodo tome prilagoditi frizuru. Zato se obucite onako kako se najveći deo vremena oblačite.

5. Budite kao i inače

Prodavac cipela uvek prvo pogleda cipele mušterije, a frizer kosu. Ali, moramo li zaista imati sređenu kosu kada uđemo u salon? Frizeri kažu - ni slučajno! Svaki će stručnjak prepoznati kakvu frizuru obično nosi mušterija. Ako ste inače većinu vremena našminkani, idite kod frizera našminkani - tako frizer može da vam kreira kompletan stajling.

6. Isprobaj nov salon

Ako želite da promenite izgled, razmislite o tome da promenite frizerski salon. Možda je i vaša frizerka (nakon svih ovih godina) pomalo ostale bez ideja.

7. Važna je i hemija

Za uspešno šišanje i frizuru nije potrebna samo tehnika, nego i dobra hemija između frizera i mušterije. Zašto? Drugi put kada dođete kod frizera neće biti neophodno da objašnjavate kakvu frizuru želiš.

8. Pričajte o sebi

Kako frizura ne bi izgledala lepo samo par sati nakon dolaska u salon, nego se fino uklopila u vaš život, ispričajte frizeru nekoliko stvari iz svog svakodnevnog života.

9. Pokažite inspiraciju

Ne, nije uopšte glupo doneti u salon fotografiju nekog modela ili glumice. Naprotiv! Ako vam se dopada određena frizura, neki detalj ili boja, fotografija je odlična stvar, kažu stručnjaci. Tako će i oni najbolje znati što zaista želite.

10. Recite šta ne želite

Želite pramenove, ali ne preširoke? Želite izravnati kosu, a opet ne želite baš totalno ravnu. Mušterija ne mora samo reći šta želi, nego i ono šta NE želi, kažu frizeri.

11. Napomenite detalje

Dobar frizer neće vas gledati samo u lice, nego će pogledati i vaš profil - i njemu mora odgovarati frizura, kažu stručnjaci. Druga obiležja takođe su važna: čelo, razmak između očiju te zadnji deo glave. Recite frizeru na šta da pripazi - na primer, ako želite frizuru koja će naglasiti kosti lica.

12. Razgovarajte o stajlingu

Koliko vremena želite svakodnevno da potrošite na stajling? Tu informaciju treba frizer i to maksimalno tačnu: „Preporučite mi frizuru koju mogu da napravim za deset minuta“ – tim rečima slobodno možete zamoliti frizera da vam stilizuje kosu.

13. Čekajte pravi trenutak

Velike promene treba dobro isplanirati. Na primer, ukolio ste brineta i želite da pređete u red plavuša. U tom slučaju kosa mora biti u top formi. Ako je na primer prilično suva, dobar frizer će vam savetovati tri do četiri nedelje intenzivne nege pre samog bojenja.

14. Pronađite pravi ton

Boja bakra ili jarko crvena? Percepcija boja je različita od čoveka do čoveka - pa tako i kod frizera i mušterije. Najbolje je to razjasniti s pomoću ton-karte, a ne samo opisivati.

15. Odredi dužinu

„Odsecite mi samo krajeve!“ Znači li to da bi trebalo da se odseče tek santimetar? Za frizera to može biti pet santimetara, objašnjavaju stručnjaci. Zato pokušajte što jasnije da komunicirate frizeru koliko tačno želite da skratite dužinu.

16. Četke i ostali pribor

Određene frizure moguće je napraviti isključivo pomoću profesionalnih četki i ostale aparature (imaju veće dimenzije od onih koje možemo naći u prodavnicama). Zato uporedite sopstveni alat sa onim kod frizera i pitajte ga za savet. Reći će vam da li ćete željeni stajling moći da napravite u sopstvenoj režiji i koji alat bi bio najbolje za postizanje tog izgleda.

17. Pravite male korake i slušajte frizera

Želite smesta da pređete u red crnki, a frizer preporučuje da kosu obojite tek jednu ili dve nijanse tamnije? Verujte frizeru! Promena od plavuše do brinete može da izgleda prilično „umetno“, kažu stručnjaci, zbog čega uglavnom savetuju da se boja menja postepeno, jer je tako promena značajno prirodnija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.