CEO ŽIVOT  POGREŠNO PERETE GAĆICE: Ovo je vrlo važno da znate, ni ne slutite gde završavaju fekalije!
Ilustracija, Foto: Stock/Shutterstock

da li ste znali?

CEO ŽIVOT POGREŠNO PERETE GAĆICE: Ovo je vrlo važno da znate, ni ne slutite gde završavaju fekalije!

Ne stavljajte gaćice s kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama

Objavljeno: 17.07.2019. 19:00h
  • 7

Grudnjaci se trebaju prati nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga – bez izuzetka.

Zasigurno biste se zgrozili kada bi vam netko rekao kako dva dana zaredom nosi iste gaćice. Stručnjaci sada tvrde kako nije ništa bolje ni ako gaćice perete na temperaturi od 40 stepeni, javlja Huffington Post.

Doktorka Lisa Ackerley objasnila je da bakterije mogu preživeti i do 60 stepeni, stoga ne preporučuje da donje rublje perete na programu nižim od toga. Da stvar bude gora, perete li gaćice na 40 stepeni s ostalom odećom, postoje velike šanse da se fekalije presele i na tu drugu odeću.

Ponekad nije dovoljno ni 60

“Ne stavljajte gaćice s kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama, jer bi moglo doći do kontaminacije fekalijama, a to sigurno ne želite u blizini kuhinje”, objasnila je dr. Ackerley za Huffington Post.

Ali, doktorka Jenna Macciochi sa Univerziteta u Sussexu tvrdi da ni 60 stupeni nije uvek dovoljno za ubijanje svih bakterija. “Ne možete se pouzdati u to da će 60 Celzijevih sepeni ubiti sve bakterije, pogotovo ako mašina postigne tu temperaturu samo na kratko vreme – većina veš mašina ne održava tu temperaturu tokom celog ciklusa pranja”, objasnila je.

Koliko često prati koji komad?

Grudnjaci se trebaju prati nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga – bez izuzetka. Posteljinu, poglavito leti, trebate promeniti barem jednom u sedmici, a jastuke operite dvaput godišnje, piše 'Net.hr'.

Kuhinjske krpe bi trebalo menjati svakog dana, jer su “leglo za klice i nose rizik trovanja hranom ako kuvate meso ili ribu”. Treba ih prati na 60 stepeni, savetuje dr. Ackerley.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media