Ovo je NAJPRODAVANIJA OBUĆA NA SVETU: Može da se kupi već za 100 DINARA, A NIJE BAŠ TAKO ZDRAVA!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

praktična i lako zamenjiva obuća

Ovo je NAJPRODAVANIJA OBUĆA NA SVETU: Može da se kupi već za 100 DINARA, A NIJE BAŠ TAKO ZDRAVA!

Prve moderne plastične japanke svet je video sredinom 20. veka

Objavljeno:

Voleli ih vi ili ne, neosporno je da su japanke sinonim za leto i omiljena letnja obuća već više od pola veka... Ova udobna i jeftina obuća gotovo je sigurno najpopularnija na svetu, s obzirom da nema osobe koja nema ili bar nekad nije imala jedan par japanki!

Premda su nekada bile namenjene uglavnom za odlazak na plažu , sada su postale neizostavan detalj i svakodnevnog, ležernog autfita, a s obzirom na to koliko su udobne i lagane - nije ni čudo!

Često se brojne slavne lepotice i svetske dive mogu videti upravo u ovoj obući, a nose je kako uz lepršave dugačke haljine i kratke teksas šortseve, tako i uz helanke i trenerke. Naravno, ne smemo zaboraviti ni muškarce - kojima su leti japanke takođe obuća bez koje ne mogu!

A kako je sve počelo? Prve moderne plastične japanke svet je video sredinom 20. veka, a ne zna se tačno da li je njihov tvorac Moris Jok koji ih je patentirao 1957. ili pak Džon Kovi iz Hong Konga koji je tvrdio da ih je on proizvodio već krajem 40-ih, a potom ih preprodavao pomenutom novozelandskom uvozniku Joku.

Bilo kako bilo - veruje se da su nastale inspirisane tradicionalnim japanskim sandalama "zori", čije poreklo seže sve do starog Egipta. Nekada davno ova obuća je pravljena od pirinčane slame i vlakana drugih biljaka, a ojačavana je lakiranim drvetom - danas je ovo zamenjeno gumom, trskom, plastikom i različitim materijalama...

Današnje univerzalno ime za japanke je flip-flops, a predstavlja onomatopeju zvuka koje proizvode dok hodamo u njima. Zanimljivo je da ih u Rusiji i Ukrajini zovu "vijetnamke", a u Australiji na primer "tange". U zemljama na Balkanu ova obuća svuda se prepoznaje kao japanke, samo ih u Grčkoj zovu "sajonares".

Ovo je praktična i lako zamenjiva obuća u kojoj se stopalo lako kreće i pruža osećaj slobode, a najveći plus im je niska cena - u većini zemalja na svetu mogu se kupiti već za 100 dinara, pa je sasvim razumljivo zašto su najprodavanija obuća. Danas su se pretvorile i u trendi komade, pa se mogu pronaći i one nešto elegantnije i svečanije japanke sa ukrasima u vidu šljokica, cvetića, cirkona...

No, uprkos popularnosti, dostupnosti i udobnosti ove obuće - oprez! Brojna istraživanja dokazala su da lako mogu da prouzrokuju probleme sa stopalima ukoliko se učestalo nose. Japanke, odnosno njihov dizajn često je "krivac" za nespretne padove i iskrenute zglobove, a ne pružaju gotovo nikakvu zaštitu od vrelog peska i sličnih stvari, i vrlo su nezgodne za šetanje po neravnom ili šljunkovitom tlu. Povrede nožnih prstiju i stopala su u njima lakša nego u bilo kojoj drugoj vrsti obuće, jer je izloženost spoljašnjim uticajima u japankama najveća.

Takođe, u njima nije lako ni trčanje, skakanje, kao ni vožnja automobila ili bicikla - lako spadnu sa nogu, a može se desiti i da se kaiš odvoji od podloge za stopala. Osobama sa ravnim stopalima preporučuje se drugačiji i stabilniji izbor obuće, a pedijatri ističu da je najbolje ne dozvoljavati deci da ih nose dok se stopalo potpuno ne razvije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.