OVAKO SU SE NEGOVALE NAJČUVENIJE DAME ISTORIJE: Koristile su MAGAREĆE mleko, sirće, pa čak i LAVLJU MOKRAĆU!
Kleopatrino kupanje u mleku i danas je poznato kao jedan od ultimativnih bjuti rituala, Foto: Profimedia

ČUDNE NAVIKE

OVAKO SU SE NEGOVALE NAJČUVENIJE DAME ISTORIJE: Koristile su MAGAREĆE mleko, sirće, pa čak i LAVLJU MOKRAĆU!

Nekada se nije znalo da su neki sastojci nezdravi, poput olova i pepela

Objavljeno:

U poslednje vreme očigledan je sveukupan povratak prirodi – svet se kreće u smeru prirodne kozmetike, a sve više bjuti brendova pribavlja razne sertifikate kojima dokazuju ekološki prihvatljiv sastav svojih formula. Istorija nas uči, naše bake i prabake koristile su blagodeti domaćih namirnica, stoga danas koristimo veličanstvene sastojke kao što su maslinovo ulje, razna eterična ulja, so, šećer, med, jogurt... Ipak, nije sve tako bajno, bilo je itekako loših uzora. Naime, nije se znalo da su neki sastojci nezdravi, poput olova i pepela. Osim toga, danas želimo da sve miriše, a to sigurno nije bio slučaj s lavljom mokraćom na glavi.

1. Kleopatra – od mleka preko meda do bele gline

Jedno je sigurno – žene su se oduvek volele da brinu o sebi i naglašavaju lepotu. Ipak, nisu se samo one ulepšavale, već su to kroz vekove činili i muškarci. U svakom slučaju, činjenica je da je svet kozmetike krenuo iz kuhinje, vrtova i voćnjaka.

Jedna od najpoznatijih, ali i najstarijih lepotica svakako je Kleopatra - famozna ikona iz istorije staroga Egipta, navodno je bila jako lepa, prava zavodnica. Njeno kupanje u mleku i danas je poznato kao jedan od ultimativnih bjuti rituala. Ipak, stari spisi otkrivaju da to nije bilo kravlje, već magareće mleko.

A kad je poželela pojačanje, dodala bi i ovsene pahuljice ili malo meda – ovaj sastojak je i danas jedan od najpoznatijih nutritivnih fenomena. Da, sve zajedno zvuči kao neki zdrav doručak. Možemo i danas da dodamo med u gotovo sve, od maske za kosu ili lice, preko kreme, emulzije ili šampona... Med, naime, usporava procese starenja kože, bori se protiv raznih mikroorganizama, a podnosi ga i najosetljivija koža.

No, nije to bio jedini Kleopatrin adut, imala ih je mnogo... Na primer, za piling je koristila so, dok je na crvenu kožu stavljala aloe veru, i dan danas legendarnu biljku.

2. Bademovo ulje za elastičnost kože, ricinusovo ulje za sjaj kose

Nakon kupanja, Kleopatra je telo negovala bademovim uljem, kako bi joj koža bila elastična. Lice je tonirala jabukovim sirćetom – danas znamo da jabukovo sirće sadrži pektin, vitamine B1, B2, B6, biotin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin C.

Kao tonik za lice, Kleopatra je koristila jabukovo sirće
Kao tonik za lice, Kleopatra je koristila jabukovo sirće foto: Profimedia

Ujedno ujednačava ten, odnosno izbeljuje lice jer sadrži sirćetnu i limunsku kiselinu. Nakon toga je Kleopatra stavljala masku od pavlake ili meda ili pak onu od bele gline, ako bi poželela pojačanu detoksikaciju. Kosu je negovala kombinacijom ricinusovog ulja i meda, a područje oko očiju serumom koji su njeni pomoćnici pravili od celera i ulja konoplje.

3. Tamna linija oko oka tera zle duhove

Nisu se samo brinule o koži, već su se i šminkale – početak mejkapa koji danas poznajemo je tamna linija oko oka, napravljena od minerala. Egipćanke su verovale da tako uokviren pogled tera loše duhove, stoga su se tako šminkali svi, pa i muškarci. Ovde vidimo snažnu semantiku šminke, odnosno tumačenje na spiritualan način.

Kozmetika je često bila deo nekog rituala, bilo da se radi o verovanju, ili samo ulepšavanju kože radi nege i užitka. Inače, dame iz drevnog Egipta i Rima, su često isprobavale sastojke koji su im bili na dohvat ruke, jer je nega bila jako popularna, lepota je bila primat.

Nakon Kleopatre, ikona lepote bila je Helena Trojanska – takođe je volela da puni kadu, ali ovog puta reč je o jabukovom sirćetu. Omiljeni rituali bili su začinjeni i medom i maslinovim uljem. Slično je bilo i u Staroj Grčkoj, ali je najpopularniji sastojak bio jogurt, kod njih od davnina pa i danas vrlo cenjena namirnica. Koristili su ga kao hranjivu masku za kožu lica i tela kao i za tretiranje opekotina. Da, radimo to i danas.

4. Morske alge za ljepotu, kamen plovućac protiv dlaka...

Za razliku do njih, Rimljanke su koristile prednosti mora i često pravile maske i pilinge od – morskih algi. Cenimo ih i danas, a spirulina je jedna od njih. Istraživanja pokazuju da alge, među ostalim, ubrzavaju zaceljivanje rana, verovatno su toga bile svesne i lepotice Staroga Rima.

Stari spisi imaju niz zanimljivih informacija o bjuti ritualima, jedna od komičnijih je ta da su žene iz Vavilona, odnosno Mesopotamije, volele da imaju kožu dlaka. Za to su koristile ni manje ni više, već kamen plovućac. Izgleda da su usput radile mega piling... Bilo je popularno imati čistu, besprekornu kožu, nega je bila izuzetno važna i cenjena aktivnost.

5. Venecijanke s lavljom, a Arapkinje s mokraćom od kamile

Od mnogih neobičnih bjuti trenutaka u istoriji kozmetike, ovo je verovatno jedan od najbizarnijih. Žene iz Venecije, u davnim vremenima su volele da posvetle svoju kosu, a u tome im je pomagala lavlja mokraća.

Nakon što su pramenove namazale ovom smrdljivom tečnošću, otišle bi na sunčanje. Ništa manje dosadno nije bilo ni Arapkinjama. One su pak imale pod rukom doslovno mokraću od kamile. Imale su slične rituale, takođe su njome mazale kosu i na taj način je – negovale.

BONUS VIDEO: KRAO PIVO, PA SE ZAKAČIO NA ŠILJATOJ OGRADI... I TO DVAPUT! Smotani lopov satima visio naglavačke! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.