NEKI NEMAJU NI ZA ČARAPE, A ONI SPALJUJU GOMILU KVALITETNE ODEĆE! Britanska modna kuća UNIŠTILA robu vrednu skoro 30 MILIONA!
Foto: Reuter

prljava tajna barberija

NEKI NEMAJU NI ZA ČARAPE, A ONI SPALJUJU GOMILU KVALITETNE ODEĆE! Britanska modna kuća UNIŠTILA robu vrednu skoro 30 MILIONA!

Ukupna vrednost uništenih proizvoda "Barberija" u proteklih pet godina tako se popela na više od 90 miliona funti

Objavljeno:

"Barberi" poznata modna kuća iz Velike Britanije, uništila je neprodanu odeću, modne dodatke i parfeme u vrednosti od 28,6 miliona funti, a sve kako bi zaštitila svoj brend.

Ukupna vrednost uništenih proizvoda "Barberija" u proteklih pet godina tako se popela na više od 90 miliona funti. Uništavanje proizvoda radi se isključivo zato da bi se modna kuća zaštitila od krađe ili prodaje po nižoj vrednosti.

"Barberi" je u saopštenju rekao kako su sačuvali toplinsku energiju od spaljivanja, što uništavanje čini ekološki prihvatljivim.

- Tokom posljednjih nekoliko godina, "Barberi" se trudio svoj brend ponovno da učini ekskluzivnijim, nakon faze u kojoj su krivotvoritelji 'lepili logona sve što su stigli' - rekla je Maria Malone, profesorka na mančesterskom univerzitetu.

Dodala je kako je uništavanje proizvoda normalno u svetu mode. "Barberi" nije jedina moda kuća koja se mora nositi s viškom luksuznih proizvoda.

Ričmont, vlasnik brendova "Kartije" i "Montblank", morao je da otkupi svoje ručne satove vredne 430 miliona funti.

Ekološki aktivisti besno su reagovali na te vesti.

- Uprkos visokim cenama proizvoda, "Barberi" ne pokazuje poštovanje ni prema njima ni prema teškom radu i resursima koji su potrebni za njihovu izradu - rekla je Lu Jen Rolof iz "Grinpisa".

- Gomilanje zaliha upućuje na prekomernu proizvodnju i, umjsto da uspore, oni spaljuju savršeno dobru odeću i proizvode. Ovo je prljava tajna modne industrije. "Barberi" je samo vrh sante leda - zaključila je aktivistkinja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.