Imate stare Levisice? Na njima i te kako dobro možete zaraditi! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

neprolazna moda

Imate stare Levisice? Na njima i te kako dobro možete zaraditi! (FOTO) (GIF)

Farmerke iz 1873. godine, koje je pronašao jedan američki par u napuštenom rudniku zlata, dostigle su na ‚‚eBayu" od 50.000 dolara

Objavljeno:

Svi krzneni manikiri koje smo voleli ove godine! Ili baš i nismo! (FOTO)

Što starije, to bolje - važi za ove farmerke, po mogućnosti poznate marke Levis koja naviše drži cenu među kolekcionarima. Oni danas za stare Levisice plaćaju hiljadama dolara, a nema veze čak i ako su u lošem stanju.

Sve Levis farnerke napravljene od 1980. su prilika za dobru zaradu. Na ceni su farmerke i teksas jakne izrađene pre 1980. posebno model Levis 501, a jedan model je na ‚‚eBayu" prodat za čak 715 hiljada dinara. Ipak, kolekcionari nemaju nameru da okače Levisice i da im se dive, već ih nose sa svim njihovim rupama, šavovima i mrljama.

foto: tumblr

Ponuda, ali i potražnja je velika, pa je tako na ‚‚eBayu" moguće pronaći i farnerke iz 1940. i 1950., a prema kompaniji ‚‚Denim Traders" specijaliovanoj za ‚‚vintage" Levisice, nekoliko faktora određuje cenu ovih farmerki.

One tamne boje vrede više nego svetle, a nenošeni ili slabo nošeni par postiže najbolju cenu. Poželjnije su one manjih veličina, ističu kolekcionari.

foto: Profimedia

Štampano E na Levis natpisu vredi više od malog, a bakarne nitne su znak pravog ‚‚vintage" primerka. Kožna zakrpa iznad džepa vredi više od papirne, a struk manji od 76 cm čini farmerke skupljima.

Original stari šavovi takođe određuju vrednost. Farmerke iz 1873. godine, koje je pronašao jedan američki par u napuštenom rudniku zlata, dostigle su na ‚‚eBayu" decembru 2013. vrednost od 50.000 dolara. Prvi tragači za farmerkama kopača zlata pojavili su se početkom osamdesetih godina prošlog veka i oni i danas lutaju zabačenim pustim naseljima američkog Divljeg zapada izgrađenim sredinom 19. i početkom 20. veka.

foto: tumblr

Oni silaze nekoliko metara ispod zemlje u nadi da će naći radne pantalone od teksasa na kojima se može zaraditi čitavo bogatstvo. Najstariji par vredi 150 hiljada dolara. Najstariji par Levisica vredan 150.000 dolara, čuva se u sefu kompanije u San Francisku.

Prve farmerke su nastale tako što je krojač iz Nevade Dejvis Džejkobs, suočen sa žalbama mušterija da im se džepovi na farmerkama cepaju dok rade fizičke poslove, došao na ideju da ih na na krajevima ojača nitnama.

foto: profimedia

Iako se smatraju tipično američkim proizvodom, po nekim izvorima, farmerke su pravljene još u 17. veku u Đenovi za pripadnike mornarice.

U početku je teksas bio radnička uniforma rudara, fabričkih radnika i farmera, ali su one, zahvaljujući popularnosti vestern filmova i glumačkih zvezda kao što su bili Džon Vejn, Marlon Brando i Džejms Din, kojima su farmerke bile sastavni deo imidža buntovnih zavodnika, postale modni hit na ulicama širom sveta.

foto: tumblr

(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.